Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Zagrebačka županija - idealno odredište za svačiji ukus

06. travnja 2017. u 08:15 451 prikaza
Zagrebačka županija
Foto: Mario Žilec
Pogledajte galeriju 1/10

Zagrebačka županija, popularno zvana i 'zagrebački zeleni prsten', smještena je u središnjem dijelu sjeverozapadne Hrvatske. Površinom je šesta, a naseljenošću druga po veličini hrvatska županija. Danas je jedna od gospodarski najbrže rastućih domaćih regija, a zbog svoje bogate povijesti, tradicije, kulture, očuvane prirode, gastronomske ponude i prekrasnih živopisnih krajolika posebno je atraktivna izletnička turistička destinacija. Čineći prsten oko hrvatske metropole, županija je uspjela spojiti suvremeni urbanizam i očuvati tradicionalne narodne običaje i vrijednosti.

Zagrebačka županija područje je izuzetno velikog bogatstva baštine i prirodnih ljepota (velik broj zaštićenih prirodnih područja, dva parka prirode: Medvednica i Žumberak - Samoborsko gorje, te jedinstveni posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka). Šume i gore isprepletene su brojnim planinarskim, pješačkim i biciklističkim stazama. Tu je i obnovljeni rudnik Sv. Barbara u Rudama s rudarsko-botaničkom poučnom stazom, te Grgosova špilja (zaštićeni geomorfološki spomenik prirode) u selu Otruševec.

Zagrebačka županija | Autor : Marko Vrdoljak Foto: Marko Vrdoljak
Foto: Marko Vrdoljak

Planinarima, rekreativcima i zaljubljenicima u prirodu željnima okrijepe svoju ponudu nude brojni ugostiteljski objekti i dobro opremljeni planinarski domovi.
Vikend izletnici pronaći će svoja odredišta u nekom od preko 40 izletišta i obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava, te tri vinske ceste - Plešivičkoj, Zelinskoj i Samoborskoj. Uz vina Purtugizec Plešivicu i Kraljevinu Zelinu, robne marke Zagrebačke županije, na vinskim cestama mogu se kušati i brojne druge vinske sorte (chardonay, sivi pinot, rajnski rizling, crni pinot, frankovka).
Za ljubitelje sira tu su i Ceste sira zagrebačke regije koje uključuju 12 mini sirana s područja županije i grada Zagreba.

Ovo je kraj izuzetno bogate kulturno-povijesne baštine. U stoljećima stvaranja ostali su brojni spomenici koji podsjećaju na njegovu bogatu prošlost: dvorci, gradine, kurije, bogata drvena sakralna baština i dr. Mnoge priče i legende tog razdoblja i danas privlače posjetitelje.
Zaljubljenike u drveno graditeljstvo zasigurno će privući 'drvene turopoljske ljepotice', jedinstveni primjerci sakralne gradnje, od kojih se ponajviše ističe kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki, te lijepi primjer autohtone svjetovne arhitekture, kurija Modić-Bedeković.

Zagrebačka županija | Autor : Finderle&Darna Foto: Finderle&Darna
Foto: Finderle&Darna

Vrijedni su arheološki nalazi u Ščitarjevu, nedaleko od Velike Gorice, gdje se od 1. st. nalazila Andautonija, sjedište ilirskog plemena Andautonijaca i rimski municipij Gornje Panonije.
Bajkovite krajolike, naročito zapadnog dijela županije, krasi niz dvoraca koji ponosno stoje kao podsjetnici na slavne dane povijesti. Tu su i Novi dvori Jelačićevi koji su jedinstveni primjer do danas očuvanog cjelovitog vlastelinsko-gospodarskog kompleksa. Niz je i sakralnih građevina na području Zagrebačke županije, a posebna znamenitost je i spomen-soba blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću.

Kulturna ponuda Zagrebačke županije raznolika je i bogata. Brojne su manifestacije i događanja koja se organiziraju tijekom godine, njih gotovo tristo, a koja privlače turiste iz okolice, ali i iz susjednih zemalja (od Samoborskog fašnika, Turopoljskog Jurjeva, Dana Jelačića, Međunarodnog viteškog turnira Vitezova Zelingradskih, do Bučijade, manifestacije „Dragi naš kaj“, „Kaj su jeli naši stari“, Jaskanskih vinskih svečanosti, Dugoselskih jesni i niz drugih).
Uz iznimnu gastro-eno, kulturnu i sportsko-rekreativnu turističku ponudu, Zagrebačka županija idealno je odredište za svačiji ukus.

Zagrebačka županija | Autor : Marko Vrdoljak Foto: Marko Vrdoljak
Foto: Marko Vrdoljak

Osnovne informacije:

logo TZZZ i HTZ | Autor : logo TZZZ i HTZ | Autor :

Turistička zajednica Zagrebačke županije
Preradovićeva 42, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel. + 385 1 4873 665, tel./fax 01 4873 670
info@tzzz.hr, www.tzzz.hr

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu