Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTETNA KEMIKALIJA DMF

Zabranjeno u Europskoj uniji, ali ne i kod nas

obuća
28.01.2010.
u 09:00

Deseci proizvoda, ponajviše obuće, ali i odjeće i namještaja, povlače se mjesečno iz prodaje diljem Europe jer su zdravstveno neispravnima proglašeni.

Deseci proizvoda, ponajviše obuće, ali i odjeće i namještaja, povlače se mjesečno iz prodaje diljem Europe jer su zdravstveno neispravnima proglašeni zbog istog razloga: prisutnosti tvari zabranjene u EU, dimethylfumarata (DMF).

Opasne traperice

Od početka godine tridesetak je pari kineske obuće s tom kemikalijom otkriveno u Mađarskoj, dok je u Švedskoj isti slučaj s trapericama branda Lee proizvedenim u Indiji. Sve je povučeno iz prodaje. DMF se u EU ne smije koristiti u proizvodnji već dulje, a otprije godinu dana na tržištu EU zabranjena je i prodaja predmeta široke potrošnje koje je sadrže. Uzrokuje ozbiljne i bolne alergijske reakcije, upozorila je europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva u siječnju prošle godine, kada je tražila zabranu DMF-a koji je uzrokovao zdravstvene tegobe ljudima u Francuskoj, Poljskoj i Finskoj.

Moguće alergijske reakcije na stopalima potrošači u Hrvatskoj možda neće povezati s obućom, jer DMF kod nas nije zabranjen.

- Zakonska regulativa kod nas ne obuhvaća takvu vrstu kontrole obuće. Kontroliramo jedino azo boje te radnu odjeću i obuću – rekao je Marijan Povodnik, direktor Mirta-Kontrola, ovlaštenog laboratorija za ispitivanje odjeće, kože i obuće.

Gljivice, cvenilo...

- DMF u nas nije zabranjen, ali mi ga u sastavljanju obuće ne koristimo. No, da li ga ima u našem repromaterijalu, primjerice, koži iz Italije ili gumi iz Brazila, ne znamo. Da bismo to provjerili, trebali bismo tražiti certifikate od dobavljača - rekla nam je ing. Danica Travarić, voditeljica odjela proizvodnje i razvoja tehnologije u vukovarskom Borovu. Među reklamacijama koje su imali, nikad nije bilo kožnih reakcija na obuću.

– Ali toga ima kad je o kineskoj obući riječ, ljudi su znali dobivati gljivice, crvenilo, perutanje kože na nogama itd. Rekli su nam u našim trgovinama koje drže i kinesku robu – ispričala nam je ing. Travarić.

Komentara 2

Avatar DucMan
DucMan
10:48 28.01.2010.

Sad će sve to povučeno iz Europske prodaje doći na naše police. Europa će nas lijepo potapšati po glupoj glavici i reći: Tako treba. Ne čudim se, mi iz Europe uvozimo uglavnom zakone i pravila koja većini u Hrvatskoj štete i ne odgovaraju.

DE
demokršćanin
22:29 28.01.2010.

EUROPI JE ŠTETNO ali to može proći na\"BALKANU\" na koji nas žele strpati. Prisjetimo se kako nam je za vrijeme DOMOVINSKOG RATA Europa \"pomagala\" šaljući nam lijekove kojima je davno izašlo vrijeme uporabe,pa se čak našlo i lijekova iz drugog svjetskog rata.Europa se rješila smeća a mi smo morali plaćati odvoz i njihovo spaljivanje u inozemstvu.Tako se možda događa i sada sa artiklima koji su štetni za Europu,ali balkancima se može prodati rog za svijeću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije