Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDNJE REVIJE PARIŠKOG TJEDNA MODE

Vuittonova eklektična putnica i Pradino nevinašce

Louis Vuitton
AFP
09.10.2009.
u 11:04

Posljednji dan pariškog Tjedna mode ujedno je i posljednji dan cijelog "mjeseca mode“. I ove sezone čast zatvaranja imaju kolekcije Marca Jacobsa za Louis Vuitton i Miuccie Prade za njezinu drugu liniju, Miu Miu.

Marc Jacobs u New Yorku nam je predstavio četu slojevito odjevenih blijedih djevojaka od kojih su neke podsjećale na kabuki teatar, a druge na broadwayske plesačice na povratku s probe. Poveznica s njegovim radom za Vuitton upravo je slojevitost, no cjelokupni styling i izvedba u Parizu bili su potpuna suprotnost newyorškoj. Vuittonova djevojka je urbana i eklektična putnica.

Na sebe se ne boji zavezati dečkovu košulju kao suknju i navući sako na koji je sama zašila upadljive džepove i obuti - klompe (viđene također i na Chanelovoj reviji) ukrašene resama i krznom u kojima se i sam dizajner naklonio na kraju revije.

Kuća koja je sinonim za luksuz i ekskluzivnost pod Jacobsovom palicom ponudila je urbani, mladenački luksuz za hrabre i neustrašive ljubiteljice mode osebujnog stila kojima ne treba krznena stola (čak i u proljeće) kako bi dokazala svoj status.

Kad je Vuitton u pitanju, naglasak je na torbicama i kožnatoj galanteriji. Ovaj put one su bile glomazne i praktične, s dugim ručkama i ukrašene nakupinama dugih resa i repovima rakuna u fluorescentnim bojama; nimalo nalik statusnim simbolima s monogramima iz prošlih vremena.

Potpetice cipela i čizama od prošle sezone višestruko su se smanjile te ostale na visini od tek nekoliko centimetara. Razumljivo, uzevši u obzir kako će ih nositi žena u pokretu.

Kada već govorimo o pokretima, kosa na modelima izmamljivala je osmijehe u prvim redovima. Sa svakim njihovom korakom, goleme afrofrizure poskakivale su te podsjećale na pompone američkih navijačica. Svoju inspiraciju Jacobs je nakon revije precizno dešifrirao:
- Odjeća za ulicu, hippie i cyber putnice osamdesetih i devedesetih te plemenski punk.

Pradina slatka perverznost

Fascinacija mladošću na pariškim je pistama ove sezone jedan od najčešće propitivanih fenomena, dok se Jacobs tom temom doslovce poigrao, Miuccia Prada, poznata po svojim psihološkim propitivanjima prije početka rada na svakoj kolekciji, tu je priču najzanimljivije pretočila na catwalk.
- Propitivala sam nevinost i mladost, njihovo značenje u današnjem svijetu koji je potpuna suprotnost - izjavila je u backstageu svoje revije.

Pradina verzija mladosti i nevinosti za 21. stoljeće očito je vrlo doslovna. Lolite kose skupljene u pletenice ležerno prebačene preko ramena nosile su mornarskoplava bolera i hlače visokog struka s naivnim printevima mačaka i ptica, ali i ponekim ne tako benignim golišavim motivom. Što se kolekcija bližila kraju, postajala je sve originalnijom i ljepšom. Najdojmljivije su bile haljine s obiljem kristala i cirkona (motiv koji je Prada prenijela iz prošle i u ovu kolekciju za Miu Miu).

Krojevi i prozirnost nekih haljina savršeno su dočarali ono što je modna kritičarka Suzy Menkes nazvala "slatkom perverznošću“ kojom se Miuccia poigrava u svakoj kolekciji. Miuccia Prada vrsna je modna teoretičarka, a ne samo dizajnerica. Ima sposobnost analize pojava koje joj se čine zanimljivima te s tim na umu stvara kolekcije koje nadilaze sezonske trendove i uvijek su za stepenicu više od svih ostalih.

Pariz je ove sezone zaista bio nezaboravan. Pucnjevi na pisti i stogovi sijena kao kulise premašili su sva očekivanja, a Louis Vuitton i Miu Miu dostojno su obilježili završetak modnog mjeseca i dokazali kako su neizostavan modni DNK Pariza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije