Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobrovoljni rad

Volonterima zatvorena vrata skloništa za pse i mačke u Liču

Sklonište Lič (1)
Foto: Iz albuma volontera
1/4
18.05.2012.
u 11:50

U jednom od redovitih dolazaka u Lič volontere su dočekala zatvorena vrata i psi koji su se gurali uz ogradu željni dodira

Nakon dvije godine brige o napuštenim psima smještenim u skloništu Veterinarske stanice Rijeka, volonteri više nisu dobrodošli u Lič. Vrata su im zatvorena, a doznali su to u jednom od redovitih dolazaka kada su htjeli, kao i do sada, pomaziti i prošetati pse, uljepšati im dane koje provode iza rešetaka čekajući spas od eutanazije. Da više ne mogu ući ni u otvoreni dio skloništa, jer ulazak u zatvoreni dio nova upraviteljica već im je prije zabranila, prenijela im je zaposlenica koja se brine o psima.

– Tehničarka nam je rekla da je tako odlučila veterinarska inspekcija koja je obavila nadzor u skloništu. Dodala je da je njoj žao, ali da nas ne smije pustiti unutra – kažu volonterke koje su tog dana došle svoje slobodno vrijeme pokloniti psima. Ostale su zbunjene pored ograde, a psi su im prilazili željni malo pažnje i dodira.

Tko je zabranio

Kako od inspekcije u Delnicama nismo uspjeli doznati tko je volonterima zabranio ulaz u sklonište, isto smo pitanje postavili upraviteljici Liča Milki Mijanović.

– Ja samo provodim propise, a prema zakonu volonteri ne smiju u naše sklonište – rekla nam je upraviteljica objašnjavajući da su to shvatili nakon što su htjeli unaprijediti dosadašnju suradnju s volonterima. Inače, dodala je, vrata skloništa otvorena su svim dobronamjernim ljudima, objasnivši da su to svi koji ne pišu razne dopise, slične onima koji su došli i do naše redakcije. Svi mogu doći, poslikati i prošetati pse. Odgovorila je i na optužbe da je u skloništu previše pasa, da se međusobno ozljeđuju, da ih se ne liječi i da ugibaju.

– U skloništu je 30-ak pasa. Potukli su se oni koji su do tada bili zajedno i slagali se. To se događa, no i ti psi i oni koji su bili bolesni izliječeni su i udomljeni. Jedan je pas uginuo, nismo mu mogli pomoći – kaže upraviteljica. Sve troškove liječenja i rada skloništa, dodaje, pokriva Veterinarska stanica Rijeka, u kojoj nam potvrđuju kako su zaključili da zakonski ne mogu pokriti boravak volontera u skloništu.

– Mi smo d.o.o i ne možemo koristiti nečiji besplatni rad. Zamislite da se nekome nešto dogodi, da nekoga ugrize pas, tko bi bio kriv – objašnjavaju svoju odluku. Na upit znači li to da je dosadašnji upravitelj radio protuzakonito, ni oni ni M. Mijanović nisu željeli odgovoriti. U Veterinarskoj stanici Rijeka ističu i kako nisu znali da Udruga Lunjo i Maza, iz koje su volonteri, ima potpisan ugovor s Gradom Rijekom, koji ih obvezuje na sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka iz Liča te na socijalizaciju i posredovanje pri njihovu udomljavanju. Kažu, razmotrit će još jednom sve mogućnosti i vidjeti kako dalje.

Dugo šutjeli

A svi problemi u suradnji, kažu volonteri, nisu nastali dolaskom nove upraviteljice, ali su se tada dodatno pojačali. Dugo su šutjeli, spašavali životinje i pri tome pristajali raditi i ono što nije trebao biti njihov posao. Sada to više ne žele, a o svemu što se u Liču događa u pismima i pritužbama uputili su na razne adrese. Podržali su ih volonteri i udruge iz cijele Hrvatske.

– Ne želimo više obavljati većinski dio posla vezan za pse smještene u Liču, tražimo da počnu raditi posao za koji su plaćeni – napisali su volonteri u jednom od svojih pisama, u kojem od svih odgovornih traže da prestanu podcjenjivati udruge i volonterizam. Inzistiraju da im se dopusti pristup psima, jer zakonski na to imaju pravo.

– Mi te životinje volimo i želimo im pomoći. Čitav svijet potiče volonterski rad, čak i naša sadašnja vlada, zašto se to u segmentu zaštite životinja sputava? – pitaju se očajni lički volonteri. Svoju brigu za napuštene životinje dokazali su u protekle dvije godine. Pronalazili su im udomitelje, često ih spašavajući i 60. dan njihova boravka u skloništu, plaćali su njihovo liječenje, sami ih vozili do veterinara. I o svim su nepravilnostima rada skloništa šutjeli. A kad su progovorili, ulaz u sklonište im je zabranjen.

Dok čekaju kako će se sve razriješiti, volonteri strahuju za pse i nadaju da će nova upraviteljica održati obećanje da ni jedan pas neće biti eutanaziran, jer ima ih dosta kojima se približava ili se već približio rok od 60 dana. Iako je obećala da će pokrenuti web-stranicu na kojoj će biti oglašeni svi psi koji su u skloništu i koji su udomljeni, onako kako to propisi nalažu, nova upraviteljica obećanje još nije održala. Kako u sklonište ne mogu, ne znaju ni tko je udomljen.

U jednom od redovitih dolazaka u Lič volontere su dočekala zatvorena vrata i psi koji su se gurali uz ogradu željni dodira
Ključne riječi

Komentara 3

PI
pingy321
14:23 18.05.2012.

BRAVO ekipi volontera iz Liča,također i Udrugi Lunjo i Maza...nedajte se omesti,ustrajte i imate podršku svih zaštitara životinja u cjeloj Hr.Pokažite upraviteljici kako se radi na human i pravedan naćin!Javno,transparentno i pošteno! Hvala vam za uloženi trud i upornost!

FI
fiumanka
20:09 18.05.2012.

moj pas je iz liča, sada ima dom pun ljubavi samo zahvaljujući dragim volonterkama, predivnim ljudima kojima je zaista stalo spasiti sve te duše! one su sve odradile, ja u liču nisam niti bila, a pas je sada kod mene. tek tako zatvoriti vrata onima koji žele pomoći jer su \"d.o.o. pa nitko ne smije volontirati...\" najgluplja je rečenica koju sam čula. a koliko se tek novaca izdvaja iz proračuna, strah me i pomisliti gdje to sve ide i kome u džep, a psi žive u strašnim uvjetima. neka su novom vodstvu na duši svi ti psi kojima ne dozvoljavaju da si pronađu nekoga tko će ih udomiti kako bi napokon bili sretni! bravo za sve volontere, stvarno vam se divim!

DU
Deleted user
22:26 18.05.2012.

A po kojem to zakonu volonteri ne smiju u sklonište??? Ulazak u sklonište ovisi jedino i isključivo o dobroj volji vlasnika/direktora/upravitelja i nigdje nije zabranjen. Kako je ulazak dozvoljen dobronamjernim ljudima, ako je navodno11.05. vet inspekcija zabranila ulazak svima osimm djelatnicima skloništa i vet inspekciji? i , kako znaju koji posjetioci su dobronamjerni a koji zlonamjerni???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije