Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Vjerojatno cijelo vrijeme pogrešno razbijate jaja: Ovo je ispravan i čist način

Većina ljudi jaja razbija udarcem o rub posude. Iako to nije pogrešno, postoji učinkovitija i jednostavnija metoda.
17. travnja 2020. u 07:00 7 komentara 31584 prikaza
Foto: shutterstock

Ako kuhate ili pečete redovito, postoje velike šanse da ste razbili barem jedno jaje. To je vrlo jednostavan zadatak o kojem većina ljudi uopće ne razmišlja već to nagonski radi. Većina ljudi jaja razbija udarcem o rub posude. Iako ta metoda nije pogrešna, postoji mnogo bolja i sigurnija metoda, prenosi TheKitchn.

Cilj razbijanja jaja jest da se jednim čvrstim udarcem jaje lagano otvor, bjelanjak se odvoji od žumanjka, a da se ljuska ne razlomi u milijun komadića od kojih neki može pasti u jaje i prenijeti bakterije s ljuske. 

Pogledajte hit-recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije: 

Dok je razbijanje jaja o rub posude u većini slučajeva dobro, učinkovitije je lagano ga udariti o ravnu površinu. Ova metoda neće dovesti do izlivenih žumanjaka ili padanja ljuske u posudu. Nakon što jaje udarite o površinu, na mjestu udarca stvorila se pukotina. Iznad posude, lagano palčevima pritisnite pukotinu dok ne probijete membranu. Zatim lagano razdvojite ljusku da jaje isklizne iz nje.

Nakon nekoliko pokušaja činit će vam se lakša ova metoda od razbijanja jaja o rub posude. Problem kod razbijanja jaja o rub posude je dvostruki. Prvo, tako gurate ljusku u jaje. Drugo, postoji veća mogućnost da će se ljuska razbiti na više komadića, što povećava rizik da će upasti u posudu. U pitanje dolazi i sigurnost hrane. 

Guranje ljuske u jaje povećava mogućnosti da se žumanjak razlije, ali zapravo je veći problem u tome što će bakterije s ljuske završiti u hrani. To je osobit problem kada pripremate jela sa sirovim jajima ili jela u kojima ih nećete dovoljno kuhati ili peći. Stoga sljedeći put kad razbijate jaja, pokušajte to učiniti na ovaj način.

Upoznajte gospodina koji već 47 godina peče kestene na Cvjetnom trgu:

Korisno Nemate brašno, kvasac i jaja, a pekli biste kolače? Evo čime ih zamijeniti Jaja Odaberite jaja hrvatskih proizvođača Zdrava jaja na vašem stolu: Znate li što označava kod na jajima i zašto ih je bitno imati na jelovniku? Savršeno Dosta vam je ugljikohidrata? Ovi recepti u kojima jaja igraju glavnu ulogu pravo su osvježenje!
RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • Playmaker:

    ma ne !!! Prvo se masira pa onda

  • Dex:

    ovako će bakterije sa prstiju doći direktno u jaja

  • IvicaKerempuh:

    --bjelanjak odvoji od žumanjka-- puno fala za takvu informaciju, to mi nikad nije prije pošlo za rukom :-)