Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvar percepcije

Većina žena ima proporcionalne crte lica koje odgovaraju idealu

Alba
Reuters
19.12.2009.
u 15:50

Slavne žene s idealnim proporcijama lica su Jessica Alba, Liz Hurley i Shania Twain. No najvažnije je da mjere savršenog lica zapravo odgovaraju izgledu prosječne žene

Ljepota se, kažu znanstvenici, može izmjeriti, a najvažniji faktori su udaljenost između očiju i razmak između očiju i usta, a mjere savršenog lica odgovaraju izgledu tipične žene.
Pokazalo se da su idealne mjere, kao što je proporcija ženskog lica u cjelini vrlo slična prosječenom ženskom izgledu. Prijašnja istraživanja su dokazala da muškarci preferiraju partnerice s oblinama za razliku od mršavica i manekenskog looka, a nisu ludi ni za curama s dugačkim nogama.

U najnovijem istraživanju privlačnosti ženskog lica ispitanici su morali prosuditi privlačnost lica na fotografijama. Sve su to bile fotografije iste osobe kojoj su kompjutorski promijenjene proporcije lica.

Pokazalo se da je žena najprivlačnija kad je razmak između njezinih zjenica iznosi 46 posto širine njezina lica mjerenog od uha od uha. Druga savršena dimenzija dobije se kad je razmak između očiju i usta nešto veći od trećine ili 36 posto ukupne dužine lica mjerene od kose do brade.

Slavne žene s idealnim proporcijama lica su Jessica Alba, Liz Hurley i Shania Twain. No najvažnije je da mjere savršenog lica zapravo odgovaraju izgledu prosječne žene.
'Otprije smo znali da ženino lice može biti privlačnije zbog većih očiju ili punih usana. Naše istraživanje dokazuje da struktura lica također doprinosi našoj percepciji njegove privlačnosti', kaže profesor Kang Lee sa sveučilišta Toronto gdje se provodilo ovo istraživanje. ()
Ključne riječi

Komentara 1

BT
bili-tartuf
18:10 19.12.2009.

ma dovoljno je pogledati kip-Nefertite i ista pravila i proporcije zenskog lica, su zadnjih...najmanje 5000-godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije