Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Blagdani na Večernjem

Većina građana će za božićne darove potrošiti do 500 kuna

Rezultati istraživanja su pokazali da će 19,6 posto potrošača potrošiti do 1.000 kuna za božićne poklone, a više od 1.000 kuna 4 posto.
16. prosinca 2016. u 12:18 0 komentara 758 prikaza
Božić
Foto: Shutterstock

Najveći broj potrošača, njih 40,8 posto, planira za božićne poklone potrošiti do 500 kuna, a do 200 kuna izdvojit će njih 26,8 posto, pokazalo je istraživanje magazina Ja Trgovac i agencije Hendal provedeno tijekom studenog, izvijestili su u petak iz Ja Trgovca.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Hrvatske starijih od 15 godina.

Rezultati istraživanja su pokazali da će 19,6 posto potrošača potrošiti do 1.000 kuna za božićne poklone, a više od 1.000 kuna 4 posto.

Bla&Bla PREPORUKA Što pokloniti za Božić? Božić Slijedite kliše Tražite savršeni božićni poklon? Možda griješite

Onih koji ne planiraju kupovati božićne poklone je 8,5 posto.

Domaći su potrošači dosta oprezni - gotovo ih dvije trećine (65,9 posto) kaže da će potrošiti isto kao lani. Ipak, više od petine ispitanika (21,5 posto) trošit će manje, dok će njih samo 12,6 posto potrošiti više nego za prošlogodišnje blagdane.

Istraživanje je pokazalo i da u trgovačkim centrima kupuje 99,3 posto hrvatskih građana. Najveći broj (39,8 posto) u trgovačkim centrima kupuje nekoliko puta tjedno, a nešto više od četvrtine ispitanika (26,6 posto) to čini nekoliko puta mjesečno.

Pravih šopingholičara, odnosno onih koji u trgovačkim centrima kupuju svakodnevno, je 16,5 posto, navodi se u priopćenju. Potrošači koji kupuju samo vikendom i kojih ima 8,9 posto te oni koji kupuju rjeđe od nekoliko puta mjesečno zauzimaju 7,4 posto udjela.

Da ne kupuju u trgovačkim centrima navodi 0,7 posto anketiranih odnosno tri od ukupno 400 sudionika ankete.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.