Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

'Već 5 godina imam povišenu temperaturu. Što može biti uzrok?'

Mjerenje temperature
Foto: Shutterstock
03.03.2015.
u 08:13

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Više od pet godina imam problem s povišenom temperaturom koja se kreće od 37 do 37,5.

Pojavljuje se više puta mjesečno. Ponekad osjetim svojevrsni pritisak u grlu, a ponekad ništa.

Svojoj liječnici opće prakse obratila sam se s ovim problemom, ali ona je rekla da nema potrebe za vađenjem krvi koje sam tražila jer sam mlada i zdrava.

Zanima me što bi mogao biti uzrok?

Odgovara Sanja Škrnički Kršek, dr. med., spec. obiteljske medicine

Tjelesna temperatura od 37 do 37,5 stupnjeva, poglavito mjerena u večernjim satima, ne znači nužno povišenu tjelesnu temperaturu.

Tijekom razdoblja od 24 sata temperatura raste od najnižih vrijednosti u jutarnjim satima do najviših u večernjim s maksimalnom razlikom od 0,6 stupnjeva. U vašem slučaju ostaje nejasno zbog čega uopće odlučite izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Blago trajno povišenje tjelesne temperature može imati brojne uzroke od bezazlenih do nešto opasnijih. Kronična upala sinusa, pa čak i kariozno nesanirano zubalo katkada može dovesti do povišenja tjelesne temperature, kao i pojedini lijekovi. U vašem slučaju, da je riječ o nekoj ozbiljnijoj bolesti, u proteklih pet godina već bi se razvili i mnogi drugi simptomi.

Ako vas porast tjelesne temperature ipak zabrinjava, savjetujem da vodite dnevnik tj. napravite tzv. temperaturnu krivulju kroz mjesec-dva te, ako bude većih odstupanja, porazgovarate s liječnicom o dijagnostičkim postupcima koje bi eventualno trebalo poduzeti.

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

>>'Osjećam bol u ramenu pri udisaju. Pomaže li neka masaža?'

Komentara 2

MA
Matea1
09:32 03.03.2015.

Iako nisam lijecnica osjecam potrebu da donekle ispravim postovanu Dr. Krsek. Buduci da sam imala identican problem kao i citateljica, zelim naglasiti da se ovdje sa velikom sigurnoscu radi o bolesti stitnjace. Dakle, kontrola stitnjace OBAVEZNO! Istina je, kao sto kaze Dr. da bi se zdravstveno stanje u ovih pet godina uvelike promijenilo ukoliko se radi o nekoj ozbiljnijoj bolesti, ali ipak zelim naglasiti da je bolest stitnjace jako podmukla i moze gotovo razoriti organizam prije nego posalje jasne signale. Puno srece i zdravlja.

MA
mar06mir
10:18 03.03.2015.

Kontracepcijske pilule. Probajte prekinuti na tjedan - dva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije