Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE I LOŠE STRANE

Upotreba interneta povećava inteligenciju

Google
Reuters
13.12.2009.
u 13:19

Ipak, postoji i tamna strana medalje. Preduga upotreba računa ima snažan učinak na način na koji razmišljamo, osjećamo i ponašamo se.

Unatoč brigama o štetnim utjecajima digitalnog doba na razvoj mozga, surfanje internetom, tvrde znanstvenici, pomaže povećanju kvocijenta inteligencije.

Istraživači sa Sveučilišta California u Los Angelesu usporedili su mozgove osoba koje rijetko koriste internet i iskusnih korisnika dok su pretraživali mrežu. Nakon pet se dana područje frontalnog korteksa koje kontrolira sposobnost odlučivanja i integraciju kompleksnih informacija bitno aktiviralo.

-  Riječ je o području koje je na početku eksperimenta bilo poprilično neaktivno kod osoba koje se ne služe često internetom, no nakon pet dana se aktiviralo kao i kod redovitih korisnika - objasnio je Gary Small, profesor koji je vodio studiju dodavši kako to pokazuje da se funkcije mozga mogu mijenjati, čak i poboljšati upotrebom interneta i to poprilično brzo.

-  Ovo pokazuje kako se prosječni kvocijent inteligencije povećava s napretkom digitalne kulture. Unapređuje se i sposobnost procesuiranja informacija, dok se greške tipične za obavljanje više zadataka odjednom smanjuju - dodaje Small.

Čak i dosadne aktivnosti poput sortiranja e-mailova mogu potaknuti sposobnost donošenja odluka.

- Selektivno čišćenje e-mailova na dnevnoj bazi može pomoći u razvijanju sposobnosti lakšeg i bržeg prolaženja kroz velike količine informacija i odlučivanja što je važno, a što nije - kaže profesor Small te dodaje kako nam to pomaže da se lakše nosimo s ogromnom količinom informacija koje se pojavljuju i nestaju na našemu mentalnom "ekranu" iz trenutka u trenutak.

Ipak, postoji i tamna strana medalje. Preduga upotreba računa ima snažan učinak na način na koji razmišljamo, osjećamo i ponašamo se.

- Iako internet unapređuje procesuiranje informacija i ubrzava sposobnost donošenja odluka, pretjerana upotreba može oštetiti neke naše druge vještine. S vremenom se, naime, smanjuje sposobnost povezivanja s ljudima i dolazi do pada zadržavanja pozornosti, upozorava Small te preporučuje da ako cijeli dan osoba radi za računalom, nakon posla se treba što je više moguće družiti s ljudima.

Komentara 5

HE
hellbani
13:57 13.12.2009.

i onda je svizac zamotao cokoladu :))

OB
-obrisani-
16:02 13.12.2009.

Zasto onda ovdje na forumu ima toliko klerofasista i ostalog neukog sljama?

DU
Deleted user
16:23 13.12.2009.

tito forever Na to pitanje ćes sigurno najbolje sam odgovoriti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije