Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ugrizao ga krpelj pa dobio lajmsku bolest: 'Tijelo mi se raspada. Sve bih napravio da mi bude bolje'

Ugriz krpelja prije šest godina ostavio je trajne posljedice na jednog muškarca. Život mu se u potpunosti promijenio, a svaki dan je nova borba
18. srpnja 2019. u 15:21 6 komentara 70945 prikaza
Foto: Facebook/Joe Blackaby

Joe Blackaby (22) iz Walesa je prije šest godina bio na glazbenom festivalu gdje ga je ugrizao krpelj i dobio je lajmsku bolest, a život mu se potpuno promijenio.

Oprezno Istraživanje je pokazalo: Loš šef i stres na poslu mogu biti uzrok srčanog udara

Tada nije ni znao da su krpelji opasni i da ih treba pažljivo ukloniti kako tijelo ili glava životinje ne bi ostali na koži. Jednostavno ga je maknuo s tijela, a idući dan se nije baš osjećao najbolje. Mislio je da samo mamuran. Bilo je potrebno tri godine da mu se dijagnosticira lajmska bolest, a sada osjeća velike posljedice.

 | Autor : Facebook/Joe Blackaby Foto: Facebook/Joe Blackaby

Infekcija je zahvatila većinu njegovih organa, uključujući srce. Teško hoda, govori i teško se fokusira na jednu stvar, a da ne osjeti umor.

"Ova bolest mi je oduzela život. Grozno je gledati kako ti se tijelo raspada. Sve bih napravio samo da mi bude bolje. Moj doktor je odustao od mene, ali ja i dalje ne odustajem", rekao je za Daily mail Joe.

Oprezno na suncu Nakon sunčanja i opeklina najvažnije je pustiti kožu da se sma obnovi i ne guliti je

Lajmska bolest je infekcija koju prenose zaraženi krpelji, a prvi simptom su: crvenilo na koži oko uboda, umor, bol u mišićima, glavobolja, vrtoglavica, upala zglobova, nepravilni srčani otkucaji i visoka temperatura. Liječi se antibioticima, a važno je liječiti prvi stadij bolesti kako bi se spriječio razvoj težih i kroničnih oblika bolesti. 

Joe je rekao kako mu je svaki dan nova borba za život. "Imam probleme s pamćenjem i ne sjećam se stvari iz prošlosti. Kada gledam svoje fotografije iz mladosti imam osjećaj kao da je to neka druga osoba."

Izgubio je i kilograme, a ne može ništa napraviti da promijeni situaciju. Jedina pomoć je odlazak u Ameriku u kliniku koja je specijalizirana za tu bolest. Njegov prijatelj stavio je njegov slučaj na stranicu GoFoundMe gdje ljudi mogu uplaćivati novce za odlazak u kliniku. Do sada je skupljeno 23 000 funti, odnosno oko 187 000 kuna. 

bez empatije Zagrepčanka zamolila u pošti da je zbog raka puste preko reda, odbili je jer predobro izgleda?!
Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • zoranos:

  Jako opasna bolest i podmukla - ja sam je imao ali sam skužio na vrijeme. Mjesec dana sam imao taj veliki crveni krug/mrlju na nozi koji je bio sve manje uočljiv što se više širio. Nikakvih simptoma nisam imao i ... prikaži još! mislio sam da će proći i slučajno sam na netu našao da je to možda ta bolest. Doktorica pogledala i dala mi sumamed - nakon par dana sve nestalo. Tko zna što bi bilo da nisam skužio.

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Koji škrtci ti englezi! U Hrvatskoj bi se to prikupilo u 5 dana. Npr. Hrvatska nogometna reprezentacija bi skupila za sekund... A što njihovi nogometni multimilijarderi rade?

 • Benjesuah:

  LDN, low dose naltrexone je odgovor na ovu bolest i mnoge druge autoimune bolesti (Multipla Skleroza, Lupus , Hashimoto, Graves, Artritis). Istražite koga zanima ili kome je potrebno. Lijek koji je mnogima promijenio život, a o kome moderna medicina šuti.