Naslovnica Lifestyle Zdravlje

U teška vremena roditelji biraju tradicijska imena

Lana, Petra, Ema, Ana, Sara i Lucija imena su koja su Zagrepčani najčešće davali djevojčicama, a Luka, Marko, Ivan, Filip, Karlo i Petar dječacima u protekloj godini, bilježe u zagrebačkom Gradskom uredu za opću upravu.
01. siječnja 2010. u 17:30 8 komentara 1995 prikaza
djeca jedu

Lana, Petra, Ema, Ana, Sara i Lucija imena su koja su Zagrepčani najčešće davali djevojčicama, a Luka, Marko, Ivan, Filip, Karlo i Petar dječacima u protekloj godini, bilježe u zagrebačkom Gradskom uredu za opću upravu. Ovaj niz ženskih imena s blagim varijacijama održava se u vrhu već šest godina, a muška imena čak devet godina, kažu. Iako se u svakom dječjem vrtiću ili na igralištu mogu čuti neuobičajena imena – primjerice Tara, Moa, Kiara, Lav, Kiša, Mak, Zoe, Zara itd. – ipak se vidi da primat drže tradicijska imena.

Evanđelisti i apostoli

Dokaz su za to, primjerice, i najčešća dubrovačka imena u 2008. godini: Ana, Petra, Leona, Lucija, Nika, Nina, Ema, Karla, Lana, Mara, Ivana, Iva, Laura, Lea, Marija i Andrea za djevojčice, a za dječake Ivan, Luka, Antonio, Ivano, Ante, Josip, Petar, Matej, Marin, Marko, Nikola, Mateo, Roko, Dominik i Đivo. Zadarski podaci za 2008. godinu govore o Roku, Luki, Ivanu, Marku i Anti te – ponovno – Lani, Petri, Luciji, Marti, Miji, Emi, Mariji, Ani, Lari i Karli. Štoviše, u Zadru kažu da su se neobična imena potpuno prestala davati djeci posljednjih godina.

– U vremenima izgubljenih moralnih vrijednosti ljudi traže oslonac pa i mnoga od ovih imena govore o povratku tradiciji. Muškarci su se u patrijarhalnom društvu smatrali glavom obitelji, davala su im se imena očeva i djedova, pa se i danas vidi da se kod muških imena više držalo do tradicije, jer među najpopularnijima prevladavaju imena evanđelista i apostola.

Među ženskim imenima ima blagih, nježnih imena kao što su Lana ili Ema, biblijske Sare i, opet, starinskih, tradicionalnih – govori etnolog i sociolog prof. Josip Barlek, viši kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Bez pretjerivanja

Jednima se ne sviđaju moderna ili strana imena, drugima su tradicionalna pomalo dosadna. Ima roditelja koji su, vođeni sve bližim ulaskom u zajednicu europskih zemalja, dali svojoj bebi neko internacionalno ime, a uvijek ima i onih koji u želji za posebnošću pretjeraju. Želimo li doista u obitelji već osmog Ivana ili da nam kći bude jedna od četiri Nike u razredu?

Velike su šanse da će vaše dijete živjeti i u danas nama stranoj zemlji, pa treba voditi računa i o njegovu uklapanju, ali opet, ne valja pretjerivati.

Hrvatski je zakon jasan kada je riječ od

Hrvatski je zakon jasan kada je riječ od davanju imena i kaže

Elipso

  • -obrisani-:

    Lana, Sara, Ema su tradicijska imena? Ha ha ha ha ha... Čije tradicije neznalico novinarska zatupljena?

  • cvijece:

    Dubravka,Jana,Tuga,Buga,Antonija,J ozefina,Valerija.Gabrijel(a),Eduard(a)Damjan(a)... gdje ste?

  • Nitko_i_ništa:

    Član ste neke PTC stranice, a ne možete naći aktivne direktne referale koji bi Vam omogućili ogroman profit? Onda posjetite ovu stranicu te naučite kako ih dobiti. P.S. Ja sam dosad prikupio 295 direktnih referala i zarađujem više od 50$ ... prikaži još!$ (250 kuna) TJEDNO!!!! ---------> http://direktni-referali.coolpage.biz Ako niste član PTC (Pay-To-Click) stranice onda se ovdje možete registrirati ------> http://www.neobux.com/?rh=4E696B6F6C6131343038