Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oznake na PET bocama

Truje li nas voda? Znanstvenici podijeljeni oko štetnosti ambalaže

Plastika
Marija Lovrenc/VLM
23.09.2011.
u 15:14

Obratite pozornost na oznake koje se nalaze u trokutu na dnu boce, a označavaju sastav plastike od koje je boca izrađena. One koje u vodu ne otpuštaju kemikalije nose oznake HDP, HDPE, LDPE i PP.

Plastične su boce, vrećice, tanjuri, pribor za jelo, plastična je čak i jednokratna odjeća, igračke za djecu... Plastikom smo neprestano okruženi zbog njezine niske cijene, no ona ima i posljedicu – brda plastičnog otpada. Među najčešćim su oblicima plastike s kojima se svakodnevno susrećemo plastične boce. No, koliko je najobičnija voda koja je stajala u plastičnoj boci onečišćena upravo supstancijama iz ambalaže? Potrošači vrlo malo znaju o oznakama koje se nalaze na dnu ambalaže i trokutima s brojevima koji govore koliko je ona opasna. Primjerice, oznaka 1-PET zapravo znači da postoji mogućnost ispuštanja teškog metala antimona i tvari koje ometaju djelovanje hormona. 

Okrenite čaše i boce 

Oznaka 2-HDP upozorava da je riječ o tzv. ‘dobroj’ plastici, za koju postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu. Oznaka 3-PVC upozorava pak da ta plastika ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona. Najčešće je susrećemo na bocama za vodu. Plastika označena sa 4-LDPE ne ispušta kemikalije, a upotrebljava se za proizvodnju vrećica. Među ‘dobrim’ je plastikama i 5-PP, u koje se pakiraju sirupi i jogurt. S druge strane, među najlošijima i najopasnijima jest ona s oznakom 6-PS jer u vodu može ispuštati kancerogenu tvar. Okrenite čašice za kavu za jednokratnu uporabu ili pakiranje brze prehrane i naći ćete tu oznaku, kao i PC, koja se često rabi za bočice za dojenčad, sportske boce i posude za spremanje hrane. Najzdraviji je način čuvanja vode u staklenim bocama, objašnjava magistra farmacije Nika Brlečić iz ljekarne Priroda liječi. 

Dobro staro staklo  

Oznake u trokutima pokazuju kakve se tvari mogu spremati u ambalažu, a ostale oznake kratice su sastava. Je li koji od sastojaka kancerogen i štetan za zdravlje teško je reći, a o tome se ne mogu složiti čak ni znanstvenici. Riječ je o količinama koje ne bi trebale utjecati na zdravlje, no važno je ne zanemariti činjenicu da je ambalažu potrebno pravilno upotrebljavati jer, ako je izlažemo suncu, zagrijavanju ili slično, iz nje se mogu izlučivati tvari koje će utjecati na sadržaj, a za zdravstvenu ispravnost važna je i kvaliteta proizvodnje plastike – objašnjava magistra Brlečić.

Ključne riječi

Komentara 20

RE
real
16:55 23.09.2011.

svakako da se za vodu i mlijeko koristi stabilni polietilen... međutim neki tvrde da je kancerogena materija koja se koristi u tehnologiji špricanja plastičnih boca, mislim za podmazivanje kalupa, te da je bolje piti iz slavine, unatoć cloru i lamencu;; drugi pak forsiraju filtriranje vode iz slavine... a svakako da je staklo klasika

CI
cicibela
17:40 23.09.2011.

Znači, svaki građanin mora biti upućen i obučen da bi mogao koristiti proizvode koji nam se serviraju na policama trgovina?. Čemu služe silne državne agencije za provjeru ispravnosti hrane i pića, i zašto ih plaćamo? S druge pak strane, licemjernono se zabranjuje pušenje, jer kao izaziva rak pluća. Ako su toliko zabrinuti za zdravlje građana i rak pluća, zašto ne objave ni jednu studiju o utjecaju atomskih pokusa i radijaciji koja nakon svakog takvog pokusa odlazi u atmosferu gdje ostaje 50 000 godina. Gdje su studije o utjecaju havarije nuklearke u Fukushimi na zdravlje ljudi širom svijeta? Znanost u službi kapitala.

OB
-obrisani-
15:32 25.09.2011.

http://www.the-west.net/ za zve ljubitelje online igre i westerna .Javi se u okrug HRVATSKA grad CROTOWN misliš da možeš bit Wyatt Earp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije