Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važno je znati

Trebate li konzumirati jabučni ocat za jačanje imuniteta? Evo što kaže stručnjakinja

shutterstock
26.08.2020.
u 14:45

Iako ima pozitivne posljedice na naše zdravlje, moramo pripaziti na ispravnu konzumaciju.

Jabučni ocat uvijek ima svoje obožavatelje, no posljednjih se par godina nametnuo kao superhrana. Pojedinci se tako zaklinju da pijenje jabučnog octa pomaže u zdravlju crijeva, imuniteta i sitosti. Za portal Real Simple liječnica Erin Palinski-Wade otkrila je pozitivne učinke jabučnog octa te sve načine konzumacije.

- Neke studije pokazuju da dodavanje jabučnog octa u prehranu može poboljšati razinu glukoze u krvi i pomoći u smanjenju apetita što može pospješiti gubitak kilograma. Djeluje protiv mikroba, no, da bismo donijeli ozbiljnije zaključke, trebamo napraviti opsežnija istraživanja - objašnjava Palinski-Wade. Jabučni ocat je vrlo kiseo i ne smije se unositi nerazrijeđen.

- Ako to učinite, možete oštetiti zubnu caklinu i oštetiti sluznicu jednjaka - tumači Palinski-Wade. Kaže da bismo trebali jednu žlicu  octa razrijediti u čaši vode

Najlakši način konzumiranja je da jednostavno uključite jabučni ocat u ono što već možete jesti svaki dan. Možete ga dodati u smoothie, koristiti ga kao podlogu za biftek, dodavati ga džemu od jagoda ili ga namazati na povrće ili piletinu.

- Tvrdnje da će konzumiranjem jabučnog octa kilogrami čarobno nestati ili da ćete izliječiti dijabetes, na neki su način prekomjerne - kaže Palinski-Wade. - Prema mom mišljenju, ima neke koristi od njega kada je u pitanju inzulin, otpornost na bolesti i regulacija težine te njegovim uključivanjem u prehranu zapravo ne riskirate ništa. Savjetujem da probate na mjesec dana i vidite kako vam odgovara - kaže liječnica.

Ortoped savjetuje što raditi za zdravlje zglobova:

Komentara 1

BO
bolnaistina
19:57 26.08.2020.

A kako se to jabučni ocat maže po povrću???? Neka mi objasni stručnjakinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije