Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tradicionalni kolači najomiljeniji u Hrvata

Dr. Oetker
Foto: Dr. Oetker
1/4
PR
Autor
PR članak
11.12.2015.
u 14:39

• istraživanje* koje je za Dr. Oetker proveo Hendal je pokazalo da čak svako treće domaćinstvo u Hrvatskoj za blagdane priprema tradicionalne kolače kao što su mađarice, vanilin kiflice te makovnjače i orahnjače • čak 58% ispitanika pri izradi slastica poseže za starim obiteljskim receptima, a svi se slažu da je maštovito dekoriranje najzanimljiviji dio pripreme kolača

Blagdansko doba bez kolačića je poput božićnog drvca bez ukrasa. Upravo je miris domaćih kolača jedna od prvih asocijacija na lijepe blagdanske trenutke provedene u toplom obiteljskom okružju. Dr. Oetker, specijalist za proizvode za pripremu i dekoraciju kolača, proveo je istraživanje* koje je pokazalo da Hrvati za blagdane najradije pripremaju tradicionalne kolače, da posežu za starim obiteljskim receptima i da najviše uživaju u dekoriranju slastica. Usporedbe radi, istraživanje koje je Dr. Oetker proveo u Njemačkoj i Sloveniji je pokazalo da Nijemci najčešće pripremaju suhe i sitne kolačiće i kekse koji se izrezuju u razne oblike uz pomoć prigodnih modlica, dok su Slovencima odmah nakon vanilin kiflica omiljene fritule i kroštule.

Mađarice, vanilin kiflice i orahnjače su omiljene

Tradicionalni kolači i dalje su neizostavni na blagdanskim stolovima u Hrvatskoj. Čak svako treće domaćinstvo u Hrvatskoj za blagdane priprema mađarice, vanilin kiflice te orahnjače i makovnjače. Zanimljivo je da se vanilin kiflice podjednako pripremaju i u mlađim i starijim domaćinstvima, dok su makovnjače i orahnjače ipak češće djelo iskusnih domaćica – populacije starije od 55 godina i to prije svega u Sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu. U Slavoniji su po popularnosti odmah nakon mađarica tradicionalne medvjeđe šape. Za još praktičniju pripremu tradicionalnih kolačića, Dr. Oetker nudi novi Prašak za pecivo za kekse, s tradicionalnom 100-godišnjom recepturom Original Backin praška za pecivo. Dr. Oetker Prašak za pecivo za kekse dolazi u pakiranju dostatnom za savršenu recepturu prhkih keksića te ne sadrži gluten.

Na drugom su mjestu kremaste pite, kuglice i prhki kolačići

Foto: Dr. Oetker
U drugoj grupi po važnosti u Hrvatskoj su kolačići poput bijele i medene pite, raznih kuglica i kiflica. Šarene prhke keksiće i klasične medenjake u razne oblike izreže čak 12% Hrvata i ta je aktivnost vrlo učestala kod obitelji s djecom – jer je njihovo dekoriranje najzabavniji dio blagdanskih priprema. Fritule su već tradicionalno od posebne važnosti u čak 25% domaćinstava u Dalmaciji. Prhke kekse i medenjake možete vrlo lako i garantirano uspješno pripremiti uz Dr. Oetker mješavine za Medenjake i Božićne kekse. Vaši kolači će biti gotovi u tren oka, a na vama je samo da ih po želji dekorirate.

Stari obiteljski recepti ne gube na važnosti

Istraživanje je također pokazalo da Hrvati za pripremu blagdanskih kolača rado koriste stare obiteljske recepte. Čak 58% ispitanika koji pripremaju slastice kaže da pri njihovoj izradi nastavljaju stare obiteljske tradicije, a 44,2% vodi se iskušanim maminim ili bakinim receptima.

Skoro jedna trećina ispitanih pri kuhanju koristi svoju omiljenu kuharicu, a oni mlađi (od 15 do 34 godina) recepte pronalaze na internetu. Starija generacija (od 55 do 64 godina) koriste časopise s receptima. Na stranici www.oetker.hr potrošači mogu pronaći veliku riznicu maštovitih recepata za tradicionalne i moderne kolače i slastice za sve prigode te preuzeti brošure s maštovitim receptima.

Kolačići se rado peku, ali i dekoriraju

Čak 59% Hrvata barem povremeno izrađuje kolačiće, a u tom postotku prednjače žene (91%) nad muškarcima (24%). Najveći postotak onih koji peku kolačiće živi u Dalmaciji (32%) i Slavoniji (30%). Poseban interes za pripremu kolačića pokazuje mlađa populacija koja jedva dočeka blagdansko razdoblje kako bi ispekla nekoliko vrsta slastica te ih poklonila najmilijima. Kad se prime valjka i lima za kolače, svi se slažu da im je pri vrhu omiljenih zadataka maštovito dekoriranje koje smatraju najzanimljivijim i najvedrijim dijelom pripreme kolačića. Kao vodeća tvrtka na tržištu jestivih dekora, Dr. Oetker u svom bogatom asortimanu nudi brojne proizvode za maštovito ukrašavanje, među kojima su i novi proizvodi Dr. Oetker Fondant u zelenoj i crvenoj boji, Mini dekor pahuljice, zelena drvca i srebrne perle uz pomoć kojih će vaše blagdanske slastice postati prava mala kulinarska umjetnička djela. Više inspiracije za blagdansko ukrašavanje slastica možete pronaći na stranici www.dekori.hr.

Želite prijaviti greške?