Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Najbolja zaštita od bolesti: Pravilno postupanje s hranom

'U Hrvatskoj  je tijekom 2016. prijavljeno više od  23.000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom'
13. srpnja 2017. u 15:48 0 komentara 1010 prikaza
26.03.2016., Sibenik - Bogata ponuda svjezeg mesa u sibenskim mesnicama. Photo:
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu kreću s medijskom kampanjom kojoj je cilj informirati građane o pravilnom postupanju s hranom, kako bi se što bolje zaštitili od bolesti porijeklom iz hrane, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Meso Je li kvalitetno Kako prepoznati svježe meso u trgovini? Evo što stručnjaci savjetuju

Tako je pripremljen TV oglas pod nazivom "4 O" koji će se tijekom ljeta emitirati na Hrvatskoj radio televiziji.

TV oglas "4 O" na jednostavan i pristupačan način (4 O= operi, odvoji, obradi, ohladi) ukazuje na najčešće pogreške prilikom pripreme i rukovanja s hranom te savjetuje potrošače kako ih izbjeći, navodi se u priopćenju.

Napominje se kako su najčešće greške prilikom pripreme hrane nenamjerni doticaji termički obrađene hrane sa sirovom hranom, zatim nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene i nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane.

"U Hrvatskoj  je tijekom 2016. prijavljeno više od  23.000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom, a iako se često čini da opasnost dolazi izvana, kućanstva su najčešće mjesto izlaganja patogenom mikroorganizmu", kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dodaje kako su shvatili da se potrošače mora pokušati potaknuti da "doma" promjene krivo stečene navike pri rukovanju s hranom.

"Mi, kao nadležna tijela, moramo napraviti sve što je u našoj moći da zaštitimo građane provedbom kontrola i sustavom brzog uzbunjivanja, ali naša zadaća tu nikako ne prestaje - građani trebaju znati kako pravilno postupati s hranom", zaključio je Tolušić.

Jabuka žena važna namirnica Mjesec je dana svaku večer prije spavanja jela jabuku, evo što se dogodilo

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković ističe kako izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna ili nije.

Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer, ako nije pravilno čuvana i obrađena, može biti štetna za zdravlje. To je posebno izraženo sada, tijekom ljeta, kada je hrana zbog visokih temperatura podložnija kvarenju, upozorava Bošković.

Kozmetika dobro je znati Kozmetički proizvodi – što se događa kada odbacimo štetne kemikalije? prženi krumpirići Hrvatima omiljeno jelo Obožavate pržene krumpiriće? Ovo trebate znati... hrana, juice, jelo Nutricionistica ŠUPE: Pšenični proizvodi glavni uzročnici pretilosti, raka i depresije

 

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.