Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neograničene mogućnosti

Tata ispričao kako ChatGPT umjesto njega smišlja priče za djecu: 'Dobra ideja, zar ne?'

dijete mobitel
Getty Images
20.04.2023.
u 14:30

Pitate djecu i koje likove žele unutra i smislite neku super lokaciju, a onda još u priču ubacite nešto poučno; npr. kako se lijepo ponašati prema sestri ili bratu, kaže.

Mnogim roditeljima malene djece dani kao da traju čitavu vječnost, pa su navečer već toliko iscrpljeni da bi rado na nekog prebacili dio obaveza; a jedan je tata zbog toga smislio kako si malo olakšati 'posao' roditelja, i to zahvaljujući najnovijim tehnologijama.
Na svom je TikToku Britanac Gavin Braman ispričao tako da mu u odgoju djevojčica od šest i četiri godine pomaže ChatGPT, odnosno najnoviji naraštaj umjetne inteligencije za stvaranje teksta, te da ga koristi da im pred spavanje smisli priče.

“Vrijeme je za spavanje, dio dana koji roditelje dokrajči”, započeo je na svom TikTok računu @gavinbraman, u videu koji je nazvao "Moj prvi roditeljski hack".

@gavinbraman It’s my very first parenting hack, be gentle with me in the comments. This is great for bedtime when you’re needing some new material. #parenting #learningtodad #parentinghack ♬ original sound - Learning to Dad

“Devet je sati, vrijeme spavanja, a djeca još žele da im pročitate priču, no vi ste im već tisuću puta pročitali sve priče koje imate i već vam je muka od njih", kaže Braman. "Onda izvadite svoj telefon i kažete Chat GPT-u... tom robotu... napiši mi priču za četverogodišnjakinju i šestogodišnjakinju...", objašnjava.

"Pitate djecu i koje likove žele unutra i smislite neku super lokaciju punu slatkiša i leptira, a onda još u priču ubacite nešto s čim vam dijete trenutno ima problem; npr. kažete da u priču doda i pouku o tome kako se lijepo ponašati prema sestri ili bratu". 

On je, kaže, na isti način nedavno po prvi put isprobao ChatGPT, a priča koju je program osmislio bila je prikladna za njihovu dob i 'ništa lošija od one koju bi sam smislio. "Dobro obavljen posao, zar ne?", pitao je, a na tisuće se korisnika oduševljeno složilo. Jedna je mama tako napisala: "Izvrsna ideja! Kunem se da sam od kad koristim TikTok bolji roditelj, zahvaljujući ovakvim savjetima", komentirala je. Ipak, bilo je i onih koji su priznali kako ipak zaziru od ideje da im djecu 'odgaja' umjetna inteligencija.

- Sve je to super, ali pitam se gdje je granica?! Jer, ubrzo onda više ništa nećemo djecu sami učiti, već ćemo zamoliti Chat da im objasni zašto nešto nisu smjeli napraviti i kako trebaju postupiti u određenoj situaciji. A onda ćemo morati priznati da smo stvorili ljude koje je doslovno odgojio robot", piše jedan korisnik. 

"Iskreno, to me jako plaši, kao i ideja da će i sama djeca radije za pomoć pitati mobitel nego nas. A neminovno je da će se to početi događati, i to u skoroj budućnosti", prenosi NY Times.

Otac pitao uređaj Alexa kako da se djeca prestanu smijati, odgovor ga šokirao: 'Udarite dijete u grlo'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije