Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najzastupljeniji protein u tijelu

Svima je poznata njegova uloga u zdravlju kože, no kolagen pomaže i u gubitku kilograma

Shuttershock
31.05.2021.
u 07:00

Iako nema izravni učinak na reguliranje tjelesne težine, kolagen pomaže da se dulje osjećamo sitima, kaže dijetetičarka dr. Ryane Lachman

Kao najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu kolagen je glavni strukturni sastojak donjeg sloja kože, a osim što je saveznik u očuvanju lijepe i mladolike kože, ključan je i za zdravlje tkiva i zglobova. No nutricionisti kažu kako taj popularni protein ima još jednu, puno manje poznatu prednost: može pomoći u gubitku kilograma.

- Kolagen nema izravni učinak na reguliranje i smanjenje tjelesne težine, no ako pokušavate izgubiti nekoliko kilograma, isplati ga se malo više dodati prehrani - rekla je dijetetičarka iz Kliničkog centra za funkcionalnu medicinu u Clevelandu dr. Ryane Lachman.

Kako kolagen pomaže kod mršavljenja?

Konzumiranje obroka koji u sebi imaju visoki udio proteina može smanjiti fluktuacije (nagli rast i pad) šećera u krvi, kaže dijetetičarka, pa nam može pomoći da ne osjećamo pretjeranu glad i da se ne prejedamo.

- Proteini nam isto tako pomažu i da nakon jela dulje ostanemo siti, a kolagen nije iznimka - kaže dr. Lachman.

Sve više je onih koji dolaze planinariti, a za to imaju jedan jako dobar razlog

1/8

- Jedno istraživanje iz 2009. otkrilo je da su doručci koji uključuju želatinu (smjesu bogatu kolagenom koja nastaje iskuhavanjem nekih životinjskih kostiju) za 40 posto zasitniji od doručaka s nekim drugim proteinima - rekla je Lachman.

Isto tako, dodaje ona, istraživanje iz 2019. godine proučavalo je i jednu vrstu kolagena izvedenog iz kože ribe, a otkriveno je da se njegovom konzumacijom kod odraslih s prekomjernom težinom smanjuju masnoće tijela.

Foto: Shuttershock

- Uz to, kolagen može umanjiti bolove povezane s upalama, a kad se smanji bol, tjelesna aktivnost postaje izvjesnija opcija - objasnila je Lachman za Yahoo, što je još jedan način na koji kolagen pomaže u mršavljenju.

Ako vam je gubitak težine primarni cilj, dr. Lachman umjesto raznih dostupnih dodataka kolagena preporučuje konzumaciju kolagena životinjskog ili biljnog podrijetla, jer organizam dulje drži sitima.

Namirnice koje su prirodno bogate kolagenom, C vitaminom i drugim hranjivim sastojcima koji tijelu pomažu da pojača vlastitu proizvodnju kolagena:

  • Piletina
  • Riba
  • Agrumi, bobičasto voće, tropsko voće i rajčica (vitamin C)
  • Grahorice (aminokiseline i bakar)
  • Indijski oraščići (cink i bakar)

- Imajte na umu da šećer i rafinirani ugljikohidrati mogu smanjiti opskrbu tijela kolagenom - napominje dijetetičarka koja kaže i da 'premda nije jedna od prvih stvari koje stručnjaci preporučuju za mršavljenje, kolagen tu može pomoći, čak i ako nas samo dulje drži sitima'. 

Stručnjaci tvrde da je pranje kose tijekom pandemije počelo imati terapijski učinak!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije