Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEPRESIJA

Svakodnevni vas umor može navesti čak na samoubojstvo

umorna žena
Arhiv VL-a
19.05.2010.
u 08:00

Bolest modernog doba - kronični umor sve raširenija, opasno je zanemarivati simptome

Umorni liježete, umorni se budite, a katkad vam se tijekom dana čini da ćete zaspati stojeći... No ne osjećate se samo vi tako. Prema posljednjim istraživanjima, svaki se četvrti čovjek žali na stalan umor, pa nije čudno da su se mnogi liječnici posvetili pronalaženju rješenja za ovu bolest modernog doba. Kako objašnjava doktor Joe Fitzgibbon, u svojem djelu Kako se riješiti umora? koje je izdao Mozaik knjiga, svi smo povremeno umorni, posebno u razdobljima tjelesnog ili ,,emocionalnog stresa, no većina se od toga brzo oporavlja, sve dok umor ne postane kroničan.

– Neki u tom stanju uspijevaju živjeti godinama, no često se osjećaju posve izmoždeni, što može utjecati na odnose s obitelji, prijateljima toliko da izgube posao, rastanu se, a u trenucima najvećeg očaja čak se pokušaju ubiti – objašnjava Fitzgibbon.

Rješenje postoji

Kao najčešći uzroci umora navode se stres, depresija, tjeskoba i fobije, no umor se može javiti i kao simptom organske bolesti poput anemije ili poremećena rada štitnjače. Na sreću situacija je daleko od bezizlazne jer već samo neke promjene u životnim navikama mogu odagnati umor i povećati razinu energije.

– Prvi je korak izbaciti iz prehrane sav kofein, što uključuje i bezalkoholne napitke i čokoladu. Potrebno je preispitati ritam spavanja te jedno vrijeme pokušat lijegati što je ranije moguće. Također treba prepoznati stres, primjereno reagirati na njega te se opuštati – zaključio je Fitzgibbon.

Komentara 3

KA
karambita
09:12 19.05.2010.

Joj, opet pametovanje. Treba izbaciti kofein, cokoladu, bezalkoholna pica, sta jos doktore? Kad ce se naci neki strucnjak ili doktor da dokaze da mizerna mjesecna primanja dovode ljude u ocaj, depresiju, pomisao na samoubistvo. O tome se cuti, to nitko ne pokrece, ajde ne serite vise sa tim vasim istrazivanjima. Dajte ljudima posla i dobre place i bolest ce b rzo proci..

KN
knjižničarka
09:16 19.05.2010.

Ili, kad će se naći netko (sutra već) koji će reći kako su britanski/japanski/australski znanstvenici otkrili kako su kofein i čokolada jako dobri za vas!

DU
Deleted user
10:07 19.05.2010.

treba ić u njihove privatne ordinacije na spasonosne terapije tako će se oni spasit stresa jer im više šunka,jaja,pile itd. nije dovoljno sad samo euri,a pati ih to euro opada sad trenutno bolje u švicarcima živili pošteni lječnici koli su pod zakletvom i cijene pacijenta al malo je takvih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije