Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živa istina

Sunčajte se i riješite zauvijek depresivna stanja

sunčanje
Bigpictures
13.07.2012.
u 11:22

Vitamin D, pokazalo je američko istraživanje, može igrati važnu ulogu u liječenju depresije

Simptomi depresije znatno su se povukli nakon što su pacijenti koji boluju od teške depresije uzimali vitamin D kao terapiju. Studija je provedena na sveučilištu u Teksasu nakon što je liječnički tim uvidio da depresivni pacijenti pate od manjka vitamina D. Antidepresivi nisu djelovali, a dodatke vitamina pacijenti su uzimali 12 tjedana kada su ponovno u organizmu ustanovljene normalne vrijednosti vitamina u organizmu. Poslije tog razdoblja simptomi su bili blaži te su liječnici na temelju toga zaključili da je vitamin D vrlo važan suplement u borbi protiv ove podmukle bolesti. Nakon terapije zabilježen je prijelaz od teške do blage depresije.

Glavni izvor vitamina D je sunčanje, a izloženost suncu, koja ovisi o godišnjem dobu, trajnosti, zaštiti i pigmentaciji, osigurava većinu dnevnih potreba za tim vitaminom. Vitamin D važan je jer djeluje na određene dijelove mozga koji su zaduženi za ponašanje i osjećaje, kao što su amigdala i hipokampus, a koji ne mogu funkcionirati ako je razina vitamina D u organizmu niska. Optimalne vrijednosti vitamina D utječu i na otpuštanje dopamina, serotonina i epinefrina na koje inače imaju utjecaj antidepresivi, a ako su ti hormoni na niskoj razini, dolazi do depresivnog stanja. Zato ako ste depresivni, ljeto je idealno vrijeme za rješavanje tog problema. Dovoljno je osunčati kožu kad sunce nije najjače i odmah ćete se osjećati bolje.

Komentara 1

DI
duncan_idaho
14:57 13.07.2012.

Rješite se depresije i dobijte rak kože!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije