Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijete s neželjenim posljedicama

Stručnjaci upozoravaju: Ovih će vam 5 načina prehrane poremetiti dužinu i kvalitetu sna!

Shuttershock
12.03.2021.
u 15:30

Alkalna dijeta polazi od ideje da lužina pomaže u gubljenju kilograma, no poznato je i da ima negativne učinke na zdravlje, te može uzrokovati umor i pothranjenost, upozoravaju stručnjaci

Koristeći podatke iz aplikacije MyFitnessPal za praćenje kondicije, stručnjaci za spavanje iz MatressNextDay pregledali su koje hranjive sastojke unosimo u organizam dok slijedimo različite načine prehrane, pa su ih usporedili s dnevnim preporukama Nacionalne zdravstvene službe (NHS)

Nakon toga, proučili su i kako nedostatak hranjivih sastojaka u pojedinim dijetama utječe na naš san, a ovo su po njima dijete koje najviše remete duljinu i kvalitetu spavanja:

1. Dukan dijeta

Dukan dijeta je plan prehrane s visokim udjelom bjelančevina i ugljikohidrata, a preporučeni unos šećera u njoj je za čak 97 posto manji od preporuka NHS-a i iznosi svega tri grama dnevno.

Poznato je, piše TheSun, da iznenadni pad šećera u krvi može izazvati i pad raspoloženja i tjeskobu, s čim se povezuje i nesanica.

Hrana koja je štetna, a mislili smo drukčije

1/4


2. South Beach dijeta

South Beach dijeta tip je prehrane s niskim glikemijskim indeksom, a prvenstveno je bila osmišljena za srčane bolesnike. Proslavila ju je knjiga kiruga Arthura Agatstona ,'The South Beach Diet: Plan za brzo i zdravo mršavljenje'.

Ipak, istraživači su otkrili da ovo i nije najbolji plan mršavljenja, dijelom i jer je unos ugljikohidrata u organizam s ovom dijetom za 91 posto manji od preporuka NHS-a i iznosi samo 23 grama, dok NHS-ove smjernice preporučuju dnevni unos od 260 grama!  

Mnogi zato dok se drže South Beach dijete zbog nedostatka ugljikohidrata osjećaju stalnu glad koja ih budi i noću, a mozak s ovakvom prehranom stvara i manje triptofana i serotonina, hormona koji sudjeluju u spavanju.

3. Makrobiotika

Osnova makrobiotičke prehrane su cjelovite žitarice, a jedu se tek kad istinski gladnimo; i to tako da se svaki zalogaj žvače 50 puta. Ovu je dijetu među ostalima popularizirala i glumica Gwyneth Paltrow, a u njoj se unosi 87 posto manje masti od preporuka NHS-a (oko 70 grama dnevno).

Zbog nedovoljno se masnoća noću može smanjiti i tjelesna temperatura, zbog čega je osjećaj umora veći, a san slabiji.

4. Alkalna dijeta

Alkalna dijeta podrazumijeva konzumiranje što manje hrane koja probavljena proizvodi kiseline, a na tom su popisu i svi mesni i mliječni proizvodi, pšenica i ostale žitarice, rafinirani šećer, jaja, kofein, alkohol i prerađena hrana.

Sve se to zamjenjuje 'alkalnom hranom', odnosno s puno voća i povrća, a unos kalorija je za 71 posto manji od preporučenog.

Ova dijeta polazi od ideje da lužina pomaže u gubljenju kilograma, no poznato je i da ima negativne učinke na zdravlje pa uzrokuje umor i pothranjenost, upozoravaju stručnjaci.

5. Atkinsova dijeta

Atkinsova se dijeta zasniva na ideji o tijelu kao 'stroju za sagorijevanje masti', što se postiže izbacivanjem ugljikohidrata, a znatno je smanjen i unosa natrija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cara Eddo (@cara.eddo)

Tipični dnevni plan obroka u Atkinsovoj dijeti podrazumijeva tako tri grama natrija, što je samo pola preporučenog unosa i, uz umor, letargiju i probleme sa spavanjem, može imati i trajne negativne učinke na zdravlje, upozorili su stručnjaci.

Procvjetalo je jedno od najljepših stabala u Zagrebu: Magnolija na Tomislavcu najavila je proljeće!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije