Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene ga koriste kao izgovor?

Stručnjaci tvrde: PMS je samo mit, on kao takav ne postoji!

Shutterstock
06.12.2019.
u 07:00

Stručnjaci kažu da PMS nema veze s hormonima i da zapravo ne postoji.

Predmenstrualni sindrom je mit, koji je rekao da socijalno stanje u zapadnom društvu čini da žene lažno pripisuju svoje emocije svojim hormonima, piše dailymail.co.uk.

Jane Usher, profesorica ženske psihologije kaže da žene iz drugih kultura ne pripisuju nikakve promjene raspoloženja PMS-u. Jane kaže kako sve žene osjete promjene raspoloženja za vrijeme ciklusa, ali češće ih pripisuju PMS-u nego nezadovoljstvu u vezi ili na poslu.

1/7

 

Dodala da je manje vjerojatno da će oni koji brinu o odnosima prijaviti simptome nego oni u više jednostranim partnerstvima. "Ono što znamo je da su simptomi i bolesti uvijek kulturno locirani", objasnila je. "Dakle, ako odlazite u različite kulture različitih točaka u povijesti, imamo simptomatske komplekse, što je ono što vidimo kao legitimne bolesti i načine na koje izvještavamo o nevolji."

Objasnila je da je PMS prvi put postao dijagnoza u Sjevernoj Americi 1931. godine, kada je ženama dijagnosticirana "histerija", koja je bila povezana s reproduktivnim sustavom. Prije toga, ovo stanje u medicinskoj povijesti nije se spominjalo.

Foto: Shutterstock

"Ova ideja da će žene imati psihičke smetnje događala se u Velikoj Britaniji i SAD-u i doista su imali utjecaj bilo gdje drugdje u svijetu. Danas stvarno vidite ovo nasljeđe ', rekla je Jane.

"Očekujemo da su žene lude, loše ili opasne, a žene se zbog toga uzrujaju i osjećaju razdražljivost i ljutnju, a onda za to krive svoja tijela."

Ona je rekla da žene iz drugih kulturnih konteksta ne prijavljuju emocionalne znakove PMS-a u toj fazi svog ciklusa, već počinju ako se presele u zapadne zemlje. "Ono što također znamo je da kad žene potječu iz kultura u kojima ne postoji diskurs oko toga se presele u Veliku Britaniju ili SAD, počinju prijavljivati ​​simptome.

"To je sindrom vezan za kulturu, jer to je način pripisivanja ljutnje i nevolje njihovom tijelu. Žene zapravo doživljavaju ljutnju, depresiju i nevolje tijekom čitavog ciklusa."

"Ono što znamo je da će ih, prije menstruacije, pripisati svojim tijelima, ali u drugim trenucima svog ciklusa oni će ih pripisati drugim dijelovima svog života."

Otkrila je kako joj žene često odgovore o svađi s partnerom ili djecom na pitanje o PMS-u, umjesto o njihovim hormonima ili fizičkim simptomima.

Dajući 'klasični primjer' intervjua, Jane se prisjetila što je rekla jedna pacijentica: "Stajala sam kod kuhinjskog sudopera, prala sam suđe, večerala sam na štednjaku, djeca su se svađala. Pokušavala sam ih natjerati da rade domaću zadaću, pogledala sam u vrt, a moj suprug je sjedio i pio pivo. Osjećala sam jako veliku ljutnjum derala sam se i osjećala se jako loše. Tipično za PMS."

Jane tvrdi kako je više utjecaja na to imalo ponašanje partnera nego sami ciklus. One u stablinijim i sretnijim vezama pokazuju manje znakove emocionalnog stresa.

"Može biti da u te dane ciklusa više govorimo ono što mislimo, ali treba potražiti pomoć i podršku partnera."

Koliko muškarci prepoznaju ženske beauty proizvodima?

Komentara 3

MA
marcel
10:24 06.12.2019.

j... ti takve stručnjake, napatio sam se u životu zbog PMS-a sve ga žene imaju, neke manje neke više, i živčane su ko psi u te dane

DU
Deleted user
08:55 06.12.2019.

Nama mišljenje tamo nekih liječnika i psihologa "po tom pitanju" uopće nije bitno. Znat ćemo najbolje na čemu smo kad se o PMS-u izjasne iz glasovitoga i nezaobilaznog Centra za ženske studije u Zagrebu eminentne feminističke perjanice Borić Radojčica, Sarnavkaa Sanjica i Čačinović Nadeždina. A njihove teorijske elaboracije u prkasi će nam najbolje predočiti i "operacionalizirati" svestrana feministička alapača Jelka Februarka. Blago nama.

NE
Neonacionalist
08:32 06.12.2019.

Žene su rajska vrata kroz koja se ulazi u pakao .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije