Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Stručnjaci tvrde: PMS je samo mit, on kao takav ne postoji!

Stručnjaci kažu da PMS nema veze s hormonima i da zapravo ne postoji.
06. prosinca 2019. u 07:00 3 komentara 3236 prikaza
Foto: Shutterstock

Predmenstrualni sindrom je mit, koji je rekao da socijalno stanje u zapadnom društvu čini da žene lažno pripisuju svoje emocije svojim hormonima, piše dailymail.co.uk.

Jane Usher, profesorica ženske psihologije kaže da žene iz drugih kultura ne pripisuju nikakve promjene raspoloženja PMS-u. Jane kaže kako sve žene osjete promjene raspoloženja za vrijeme ciklusa, ali češće ih pripisuju PMS-u nego nezadovoljstvu u vezi ili na poslu.

1 / 7
U Hrvatskoj od iznenadne srčane smrti godišnje umire čak 9000 građana, a kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti i u svijetu.

 

Dodala da je manje vjerojatno da će oni koji brinu o odnosima prijaviti simptome nego oni u više jednostranim partnerstvima. "Ono što znamo je da su simptomi i bolesti uvijek kulturno locirani", objasnila je. "Dakle, ako odlazite u različite kulture različitih točaka u povijesti, imamo simptomatske komplekse, što je ono što vidimo kao legitimne bolesti i načine na koje izvještavamo o nevolji."

Objasnila je da je PMS prvi put postao dijagnoza u Sjevernoj Americi 1931. godine, kada je ženama dijagnosticirana "histerija", koja je bila povezana s reproduktivnim sustavom. Prije toga, ovo stanje u medicinskoj povijesti nije se spominjalo.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

"Ova ideja da će žene imati psihičke smetnje događala se u Velikoj Britaniji i SAD-u i doista su imali utjecaj bilo gdje drugdje u svijetu. Danas stvarno vidite ovo nasljeđe ', rekla je Jane.

"Očekujemo da su žene lude, loše ili opasne, a žene se zbog toga uzrujaju i osjećaju razdražljivost i ljutnju, a onda za to krive svoja tijela."

Ona je rekla da žene iz drugih kulturnih konteksta ne prijavljuju emocionalne znakove PMS-a u toj fazi svog ciklusa, već počinju ako se presele u zapadne zemlje. "Ono što također znamo je da kad žene potječu iz kultura u kojima ne postoji diskurs oko toga se presele u Veliku Britaniju ili SAD, počinju prijavljivati ​​simptome.

"To je sindrom vezan za kulturu, jer to je način pripisivanja ljutnje i nevolje njihovom tijelu. Žene zapravo doživljavaju ljutnju, depresiju i nevolje tijekom čitavog ciklusa."

"Ono što znamo je da će ih, prije menstruacije, pripisati svojim tijelima, ali u drugim trenucima svog ciklusa oni će ih pripisati drugim dijelovima svog života."

Tijekom ciklusa Je li normalno imati menstrualne grčeve kada žene nemaju menstruaciju?

Otkrila je kako joj žene često odgovore o svađi s partnerom ili djecom na pitanje o PMS-u, umjesto o njihovim hormonima ili fizičkim simptomima.

Dajući 'klasični primjer' intervjua, Jane se prisjetila što je rekla jedna pacijentica: "Stajala sam kod kuhinjskog sudopera, prala sam suđe, večerala sam na štednjaku, djeca su se svađala. Pokušavala sam ih natjerati da rade domaću zadaću, pogledala sam u vrt, a moj suprug je sjedio i pio pivo. Osjećala sam jako veliku ljutnjum derala sam se i osjećala se jako loše. Tipično za PMS."

Jane tvrdi kako je više utjecaja na to imalo ponašanje partnera nego sami ciklus. One u stablinijim i sretnijim vezama pokazuju manje znakove emocionalnog stresa.

"Može biti da u te dane ciklusa više govorimo ono što mislimo, ali treba potražiti pomoć i podršku partnera."

Koliko muškarci prepoznaju ženske beauty proizvodima?

HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • marcel:

  j... ti takve stručnjake, napatio sam se u životu zbog PMS-a sve ga žene imaju, neke manje neke više, i živčane su ko psi u te dane

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Nama mišljenje tamo nekih liječnika i psihologa "po tom pitanju" uopće nije bitno. Znat ćemo najbolje na čemu smo kad se o PMS-u izjasne iz glasovitoga i nezaobilaznog Centra za ženske studije u Zagrebu eminentne feminističke perjanice Borić Radojčica, Sarnavka ... prikaži još!a Sanjica i Čačinović Nadeždina. A njihove teorijske elaboracije u prkasi će nam najbolje predočiti i "operacionalizirati" svestrana feministička alapača Jelka Februarka. Blago nama.

 • Neonacionalist:

  Žene su rajska vrata kroz koja se ulazi u pakao .