Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju

Stručnjaci tvrde: Ovo je znak da vam je veza osuđena na propast!

Shutterstock
13.04.2024.
u 15:06

Čini li se kao da vaša veza ide prema svom kraju? Možda je riječ o ovome..

Stručnjakinja za veze Debbie Rivers tvrdi da je prezir "najveći pokazatelj da ste na putu prekidu ili razvodu". Prijezir karakterizira osjećaj da je neka osoba inferiorna, a manifestira se kao prozivke, osjećaj nadmoći, vrijeđanje, kolutanje očima ili šale na partnerov račun, piše NY Post. 

"Osjećaj je kao da su ispod vas — dojam nadmoći. Teško je riješiti problem ako vaš partner dobije ideju/poruku da vam se gadi”, objasnila je stručnjakinja iz Pertha u Australiji. "To se obično događa kada u vezi postoje dugotrajna zamjeranja i neriješeni problemi. To su te stalne negativne misli o vašem partneru", dodala je.

VEZANI ČLANCI:

Njezin savjet odjekuje jednom od “Četiri jahača (bračne apokalipse)” Instituta Gottman u vezama. Hvaljeni institut za istraživanje odnosa rekao je da je prezir “najdestruktivnije negativno ponašanje u vezama”. "Prijezir potiču dugo tinjajuće negativne misli o partneru, a javlja se u obliku napada na nečiju samosvijest. Neizbježno, prijezir dovodi do još većeg sukoba, osobito opasnih i destruktivnih oblika sukoba, umjesto do pomirenja", objasnio je Institut Gottman u objavi na blogu o toj temi.

"Gotovo je nemoguće riješiti problem kada vaš partner dobiva poruku da vam se gadi i da ste snishodljivi i ponašate se kao da ste mu nadređeni", kažu dr. John i Julie Gottman. Institut Gottman dao je primjer jedne nezdrave perspektive partnera koji je točniji, osjeća i pokazuje prezir prema svom partneru koji se bori s kašnjenjem: "Gledajte, naučio sam odrediti vrijeme kad sam imao pet godina. Kada ćeš ti naučiti?" 

Bolji način prenošenja njihove poruke glasio bi otprilike ovako: "Vrlo mi je važno da stignem na vrijeme. Možeš li mi, molim te, pomoći s tim?" Lijek za prezir je "izgraditi kulturu naklonosti i divljenja jednih prema drugima", objasnio je Institut Gottman. Ovo je praksa koja uključuje namjerno svakodnevno činjenje malih pozitivnih stvari za vašeg partnera.

Bračni par psihologa: "Ako želite da vam veza uspije, svaki dan radite ove tri stvari"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije