Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što ranije, to bolje

Stručnjaci otkrili koje je najbolje vrijeme da počnu obavljati kućanske poslove i što sve mogu raditi

shutterstock
03.04.2020.
u 15:31

Važno je djecu početi odgajati i učiti raznim stvarima od malih nogu, a stručnjaci savjetuju koje je najbolje vrijeme za početak obavljanja kućanskih poslova.

Kako su roditelji i djeca sada diljem svijeta doma, nema boljeg trenutka da počnu učiti i obavljati kućanske poslove. Čak i ako imate jako malu djecu, stručnjaci savjetuju da se od malih nogu djecu krene učiti kućanskim poslovima, točnije idealno vrijeme za početak je kada dijete ima osamnaest mjeseci, prenosi The Sun. 

Deborah Gilboa, stručnjakinja za dječji razvoj, podijelila je za The Sun kućanske poslove idealne za svaku dobnu skupinu, sve do osamnaest godina, rekavši kako kućanski poslovi pomažu u razvijanju dobrog karaktera i načinu rješavanja problema.

Pogledajte kako razgovarati s djecom o pandemiji koroanvirusa:

Od osamnaest mjeseci do tri godine

Deborah kaže kako bi roditelji trebali iskoristiti dječju nezavisnost u ovoj dobi, kada su djeca znatiželjna i uzbuđena te žele sve raditi samostalno. Kaže kako djeca uživaju raditi poslove ‘za veliku djecu’, ali savjetuje da ne preopterete svoje dijete, već nek im zadatak bude nešto jednostavno, poput držanje lopatice za smeće dok oni metu. Nikad im nemojte dati posao koji ćete morati vi ponovno napraviti pravilno jer će tako naučiti da pomaganje nije dobro.

Od četiri do pet godina

Iako sada mogu samostalno raditi neke kućanske poslove, neće to napraviti bez da ih pitate. Deborah savjetuje da djeci kažete da vam kažu kad završe obavezu, tako će se samostalno podsjetiti na to. Trebate im zadati neke jednostavne zadatke kojih će se moći lako sjetiti te ih lako napraviti.

Od šest do osam godina

Iako se čini kao da su djeca još premalena, savjetuje se da krenu s dnevnim zadatkom koji moraju obaviti. Deborah savjetuje lake poslove koji se moraju raditi svaki dan, poput briga o ljubimcu ili pomoć u kuhinjskim obavezama. 

Mogu vam pomoći u pečenju kruha koji svakome po recceptu Zagrepčanke:

Od devet do jedanaest godina

Roditelji bi trebala iskoristiti dječju mogućnost za brzo rješavanje problema kako oni stare i odrastaju. Potrebno im je zadavati zadatke koji će simulirati njihov mozak, a u isto vrijeme će pomagati u održavanju kućanstva, poput organiziranje stvari po ormarima. 

Od dvanaest do trinaest godina

U ovoj dobi, Deborah savjetuje da im se daju zadaci nekako povezani s njihovim životima. Ako netko voli hranu, preporuča da im se da zadatak poput rezanja povrća ili postavljanja stola. Ako trebaju prijevoz na svoje obaveze, mogu oprati auto. 

Od četrnaest do petnaest godina

U ovoj dobi spremni su za malo kompleksnije zadatke i velike obaveze, poput kuhanje večere jednom tjedno ili održavanje kuće, poput bojanja zidova i slično. Također im možete zadati zadatke koje vi ne volite, a u zamjenu mogu dobiti džeparac za izlaske.

Od šesnaest do osamnaest godina

Djeca bi sada već trebala biti spremna na ‘odrasli život’, to jest trebali bi ih naučiti neke stvari važne za mogući samostalni život, poput plaćanja računa ili održavanja automobila. Važno da ih to naučite na zabavan način te da ih ne pokušavate naučiti više stvari odjednom kako ih ne bi pretrpali informacijama.

Roditelji uvijek uživaju u kavi, a u video saznajte koliko kave piju Hrvati:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije