Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće izgubiti kvalitetu

Ako želite da meso dulje ostane svježe, isprobajte ovaj trik: Bit će sočno i ukusno!

Shutterstock
09.11.2022.
u 11:10

Nikada nije dobro bacati hranu, a ovi jednostavni trikovi za skladištenje spriječit će skupu i opasnu nezgodu s mesom

Pogreške u skladištenju hrane mogu imati velike posljedice na vaše zdravlje. Možete završiti s bakterijskom infekcijom ili trovanjem hranom, a ako se to i ne dogodi, svakako nepotrebno rasipate dragocjene sastojke i velike novce u trgovini. Iako imamo dobre namjere kada je u pitanju pravilno skladištenje skupih, kvarljivih sastojaka, često dolazi do zabune u praksi. Trebamo li meso držati u ambalaži ili ga prebaciti u drugu vrećicu, foliju ili spremnik kako bismo mu produljili trajnost? I koji je najbolji, najsigurniji način za odmrzavanje mesa kada je zamrznuto? Evo odgovora na ta pitanja, piše Real Simple.

Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su:

1/8

Skladištenje u hladnjaku

Meso treba čuvati čvrsto zamotano kako bi se smanjila njegova izloženost zraku. Mesarski papir je izvrstan za hladnjak jer je namijenjen za čuvanje mesa nekoliko dana, tvrdi stručnjakinja za hranu, Heather Marold Thomason. Ako želite zamrznuti meso u mesarskom papiru, dodatno ga zamotajte i u vrećicu sa zatvaračem kako bi se maksimalno smanjila izloženost zraku i vlazi.

Ako ste već otvorili meso i iskoristili samo pola, uvijek ga pohranite u vrećici na zatvarač. Plastična folija također je izvrsna opcija za ponovno pospremanje ili zamrzavanje svježeg mesa. No, trebate znati i da se kvaliteta mesa i njegov okus znatno gube ponovnim zamrzavanjem pa je zato najbolje odmah ga iskoristiti cijelog.

Zamrzavanje mesa

Stručnjakinja preporučuje da meso u zamrzivač stavite dok je još svježe jer će tako na najbolji način sačuvati svoju kvalitetu. No, ako želite zamrznuti meso u zadnjem trenutku kako ne bi propalo, stavite naljepnicu na njega da vas podsjeti kada je zamrznuto i da ga skuhate ili ispečete čim se odmrzne. Meso u zamrzivaču iskoristite u roku od nekoliko mjeseci, jer što je manje vremena zamrznuto, to će bolje zadržati svoju kvalitetu i cjelovitost. 

Odmrzavanje mesa

Meso pustite da se lagano odmrzava jer su brzo zamrzavanje i lagano odmrzavanje najbolji način da se izbjegne ugrožavanje kvalitete mesa. Najidealnije bi bilo isplanirati dan unaprijed i prebaciti meso iz zamrzivača u hladnjak. No, imajte na umu da velikim komadima mesa, primjerice, smrznutoj puretini i svinjskoj lopatici, može trebati nekoliko dana da se odmrznu u hladnjaku. Međutim, ako se ipak ne sjetite planirati unaprijed, meso možete brzo otopiti i u zdjeli hladne vode. Za mala pakiranja mesa, oko pola kilograma, to traje otprilike sat vremena. Većim pakiranjima možda će trebati i do dva sata.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!  

Komentara 2

DU
Deleted user
07:15 09.11.2022.

kako ce meso biti svjeze kada uvozimo meso smrznuto i staro i nekoliko godina...prođite odjelima za prodaju mesa u velikim trgovackim lancima meso se cuje..

ST
Stipan
11:40 09.11.2022.

To na slici nije meso nego neke kosti ili otpadci za Pse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije