Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Što jesti, a što ne? Dvanaest zdravih savjeta za blagdanski parti

Pokušajte se odmaknuti od zdjele s krekerima i ne jesti kožicu s pečenja jer sadrži mnogo kalorija
31. prosinca 2012. u 09:55 0 komentara 4 prikaza
'19.04.2010.,Zagreb - fotografiranje hrane u restoranu - Klub Gastronomada,Jurisiceva 1.Telece pecenje s krumpirom,rajcicama i maslinama. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'

Blagdansko slavlje još nije govo pa ćete se, uslijeg obilja hrane na stolu počastiti ukusno pripemljenim kanapeima ili večerom. Poučeni iskustvom od prije tjedana dana kada se mnogima omakao pokoji zalogaj više te su zbog toga morali otkapčati šliceve, pokušajte se držati onog pravila da je umjereno spas za vaš želudac. Ako ste sretnik/sretnica koji od silnih kolača i ostataka nije nabacio dvije tri kile viška, pazite se jer pregurati morate ne smo samo Silvestrovo već i novogodišnji ručak, pa desert, pa opet ostatke...

Šećer, masnoće i soli koje unesete za vrijeme blagdana neće samo pokvariti vašu liniju, već vas može baciti u letargiju. Stoga ako ne želite trošiti prve dane Nove godine na skidanje kilograma pročitajte nekoliko savjeta nutricionista koji su za Huffingtonpost popisali što biste na još ponekom blagdanskom okupljanju trebali jesti, a što ne... A pogotovo biste savjete u obzir trebali uzeto ako vi pripremate obroke...

Što trebate jesti:

- puretinu (poželjno bez kože)

- kuhano povrće (ako nije pripremljeno s puno masti)

- grickati neslane orašaste plodove i suho voće (prijerice bademe, marelice, brusnice)

- ribu (losos, bakalar, pastrvu)

- predjela s krastavcima, mrkvom ili celerom

- zdrave umake (humus, grčki jogurt)

Što ne biste trebali jesti:

- nezdrave umake (bogati su mašću i šećerom)

- slani kikiriki i orašaste poldove

- grickati krekere između obroka (posebno ne s maslacem)

- torte i kolače (znamo da je teško, ali pokušajte)

- hrstavu koricu s pečenja (to je najmasniji i najkaloričniji dio mesa)

- punjenje u mesu (već imate meso, a klasično punjenje zamijenite s onim voćnim).

 

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.