Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasno po život

Što će se dogoditi ako primite pogrešnu grupu?

Krv
Thinkstock
28.04.2017.
u 08:59

Jednu krvnu grupu razlikuju od druge njezini antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih zrnaca eritrocita koji pomaže tijelu prepoznati koje su krvne stanice vaše.

A, B, 0, AB... Znate li koja je vaša krvna grupa?

Uvid u vašu krvnu grupu uvid je u vašu zdravstvenu sliku. Osim što su prema krvnoj grupi nutricionisti složili plan prehrane, studije pokazuju da se krvne grupe povezuju s određenim oboljenjima koja su učestalija za neku krvnu grupu. 

Jednu krvnu grupu razlikuju od druge njezini antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih zrnaca eritrocita koji pomaže tijelu prepoznati koje su krvne stanice vaše.

Ako pacijent s krvnom grupom A, primi transfuziju donora krvne grupe B, antitijela u pacijentovu organizmu odbit će primljenu krv jer mu ne odgovara. Tada postoji opasnost od zgrušavanja krvi, što može ugroziti život pacijenta. 

Ako je vaša krvna grupa AB, u vašem tijelu nalaze se i A i B antitijela. AB grupa može donirati samo AB krvnoj grupi, a može primati krv od sve četiri krvne grupe

Krvnoj grupi 0 nedostaje antigena A i B, zbog čega će antitijela pacijenta s krvnom grupom 0 napasti antitijela krvne grupe A i B tijekom transfuzije. Zbog toga osobe s krvnom grupom 0 mogu primiti samo krv te iste krvne grupe. 

B grupa može donirati B i AB krvnoj grupi, no može primati B i 0.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije