Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Stižu topliji dani, vrijeme je za prve radove

U priobalnim, toplijim krajevima, salata i blitva mogu se već krajem ovog mjeseca posijati na otvorenom, bez zaštite.
21. veljače 2010. u 15:32 2 komentara 13 prikaza
salata

Najavljeni su topliji dani, a s njima stižu i prvi radovi u vrtovima i okućnicama. U toplijim krajevima vrijeme je za sijanje salate na otvorenom. Uz salatu možete sijati i blitvu jer i ona je prilično otporna na hladnoću. Blitvu koja vam je ostala u vrtu od jeseni možete okopati i otrgnuti stare listove, vrlo brzo potjerat će mlade.

U kontinentalnim, hladnijim područjima, sijete li salatu i blitvu na otvoreno, još uvijek ih morate zaštititi od hladnoće jer postoji opasnost od smrzavanja. Nastavi li se toplo vrijeme, a snijeg se otopi, u niske tunele na otvorenom možete zasijati i rotkvicu. U priobalnim, toplijim krajevima može se posijati i rikula i poriluk. Ako još niste, u veljači možete uzeti i reznice šiblja. Odrežite ispod pupoljka, a u zemlju ih ubodite najviše do polovine njihove duljine.

Na okućnici možete pognojiti već isklijale lukovice, poput narcisa i tulipana. Zrnato gnojivo umiješajte u površinski sloj zemlje, ali pazite da ne dospije na listove biljaka. Još jedna lukovičasta biljka koja cvate ovih dana može raskošnim bojama oplemeniti vašu okolinu. Frezija, biljka nazvana po botaničaru F. Theodoru Freeseu koji ju je pronašao u južnoj Africi, omiljeno je rezano cvijeće. U vodi može trajati i desetak dana, pa čak i duže ako je prihranjujete.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar mliniški
    mliniški:

    Pohvala novinarki SNJEŽANI, malo gdje se mogu naći upute za obradu zemlje,voćaka i vinograda, a sveviše prepljavjuju vijesti iz sporta.Od čega narod živi ????

  • doktorica:

    Sad je vrijeme da se svi nezaposleni sa burze prihvate posla i sade povrće.Pa i oni koji imaju kojekakve potvrde(uglavnom lažne) da ne mogu raditi.Barem nitko neće biti gladan i nećemo uvoziti povrće iz tuđih plastenika.