Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stres ili...?

Spavate li i vi manje nego prije godinu dana?

san, alarm, spavanje (1)
Thinkstock
26.08.2013.
u 12:40

Ni neradan vikend mnogima više ne pomaže da se u potpunosti odmore i napune baterije jer i tada kraće spavaju

Gotovo dvije trećine ispitanika (65 posto) u jednoj britanskoj studiji izjavilo je da spava tek šest sati i 27 minuta jer kažu da si ne mogu priuštiti gubljenje dragocjenog vremena, a pogotovo se to odnosi na vikende, piše Daily Mail.

Više od četvrtine osoba otkrilo je da spava manje nego prije godinu dana. Čak trećina odraslih ne spava zbog financijskih briga, četvrtina zbog obiteljskih problema, a jedna od pet osoba zbog stresa na poslu.

– Gotovo polovica odrasle populacije zauzeta je vikendom tijekom kojeg bi mogli i trebali nadoknaditi izgubljene sate sna. To je začarani krug iznimno štetan za zdravlje. Moramo prestati tretirati san kao luksuz te ga početi smatrati nužnim za naše zdravlje – objašnjava Stevie Williams iz Centra za spavanje u Edinburghu.

Pokušavajući se naspavati ljudi su skloni i raznoraznim ekshibicijama, pa se odriču nekih jutarnjih rituala poput doručka i jutarnjeg pranja, a 18 posto ispitanika priznalo je da ne pospremaju svoj krevet nakon spavanja jer su previše umorni.

Produljenje sna štetno za zdravlje?

Četiri od deset ispitanika u daljnjem istraživanju otkrilo je da postavljaju alarm za buđenje ranije nego što je potrebno, pa si zatim priušte dva puta po dodatnih 11 minuta odmora. Mnogi smatraju da će tako zavarati svoje tijelo da dobiva više sna, no stručnjaci smatraju naviku štetnom po zdravlje. 

– Drijemanje na taj način dovodi do propuštanja vitalne REM faze spavanja koje se događa neposredno prije buđenja. Za vaše bi zdravlje bilo korisno da iskoristite vikend kako biste akumulirali san koji će vam trebati tijekom tjedna – kaže Williams i dodaje da ranija budilica od tajminga ustajanja može uzrokovati osjećaj umora umjesto svježine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije