Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Snižava kolesterol, a koristi se i kao začin: Ova vrtna biljka može vam spasiti srce

shutterstock
25.05.2024.
u 08:00

Ova biljka obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa.

U prehrani, korištenje ljekovitog bilja može značajno doprinijeti zdravlju. Među raznim začinima, ružmarin se izdvaja kao izuzetno koristan za srce i smanjenje visokog kolesterola. On je popularan među osobama na dijeti zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti. Ova biljka obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa, prenosi Krstarica. 

Prema dijetetičaru Jordanu Hillu, antioksidansi iz ružmarina mogu spriječiti štetnu oksidaciju LDL kolesterola, poznatog kao ‘loš’ kolesterol. Jedno istraživanje je pokazalo značajne rezultate kod ljudi koji su konzumirali ružmarin. U studiji je sudjelovalo 48 dobrovoljaca koji su tijekom četiri tjedna dnevno uzimali dva, pet ili deset grama mljevenog ružmarina. Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali najveću dozu imali znatno nižu razinu lošeg kolesterola.

VEZANI ČLANCI: 

Mediteranska prehrana, poznata kao jedna od najzdravijih na svijetu, često uključuje ružmarin. Ova prehrana je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, masnom ribom i maslinovim uljem. Dodavanje ružmarina u kuhanje unosi antioksidanse, vlakna i poboljšava okus hrane.

Osobe s visokim kolesterolom trebaju paziti na unos zasićenih masti. Mariniranje mesa ružmarinom može pomoći u smanjenju unosa tih masnoća. Ružmarin, kao začinsko bilje, nema masnoće, a njegov zemljani i drvenasti okus odlično se slaže s drugim začinima poput majčine dušice, mažurana i origana.

VEZANI ČLANCI: 

Nutricionistica Sarah Haas napominje da ružmarin posebno pomaže kod mariniranja govedine jer spojevi u ružmarinu sprečavaju stvaranje kancerogenih spojeva tijekom roštiljanja.

Uključivanjem ružmarina u prehranu ne samo da ćete poboljšati okus svojih jela, već ćete i značajno unaprijediti svoje zdravlje, posebno kada je riječ o zdravlju srca i smanjenju razine kolesterola. Male promjene u prehrani mogu imati veliki utjecaj na vaše zdravlje!

Znanstvenici došli do novih saznanja kada je najučinkovitije vježbati ako želite zdravije srce!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije