Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJEKOVITO BILJE

Snaga prirode u đumbiru, crnom kimu...

Ljekovito bilje
Foto: Shutterstock
1/6
24.03.2023.
u 07:00

Paprena metvica ublažit će simptome infekcija dišnog sustava, a nećete pogriješiti ni s đumbirom, uljem crnog kima, majčinom dušicom ili kozlincem

Kihanje i curenje iz nosa, svrbež, peckanje i suzenje očiju, grebanje u grlu, suhi nadražajni kašalj…, često su znak sezonskih peludnih alergija koje mnogi već uvelike osjećaju. Procjenjuje se da u Hrvatskoj 7-10% stanovništva boluje od peludne alergije, a 3-5% od astme. U tom kontekstu, najbolja preventiva je smanjenje izlaganja alergenima, dnevno i tjedno praćenje alergijskih semafora i peludnih prognoza o početku sezone cvjetanja alergenih biljaka kakve na svojim stranicama objavljuju mjerodavne institucije za javno zdravstvo, a i mi na duplerici ovoga priloga. Već smo spomenuli blagotvorno djelovanje koprive, matičnjaka..., a evo i još nekih biljaka koje pomažu u borbi protiv neželjenih simptoma peludne alergije...

Đumbir (Zingiber officinale)

Foto: Shutterstock

Mnogi ga percipiraju samo kao dodatak jelima ili začin, aromatičan, jakog i oštrog okusa i ugodnog mirisa zahvaljujući eteričnom ulju i raznim mirisnim smolama. No stoljećima je poznat kao "zdravstvena ajurvedska zvijezda" u liječenju mnogih bolesti i tegoba prirodnim putem. Poznat je i po umirujućem, antibakterijskom i antihistaminskom učinku; djeluje protuupalno i ublažava alergije. Pripremite ukusan čaj ili ga narežite i grickajte sirovog. Dodajte ga svježe pripremljenom soku od povrća i voća, limunadi ili jednostavno prokuhajte nekoliko ploškica đumbira u vodi i dobit ćete tradicionalni čaj od đumbira.

Paprena metvica (Mentha piperita)

Foto: Shutterstock

Iako postoji više od 200 vrsta metvice, najpoznatija, a tvrdi se – i najljekovitija – je paprena metvica koju uzgajamo i u našim vrtovima. Od davnina se koristi za ublažavanje zdravstvenih tegoba. Od njezinih zelenih dijelova prave se čajevi i eterična ulja. Sastojak mentol širi krvne žile, čime se poboljšava cirkulacija i opskrba kisikom, budnost, koncentracija i pažnja, a ublažit će i glavobolje. Paprena metvica djeluje antibakterijski i antivirusno, podiže tlak, ublažava simptome infekcija dišnog sustava, alergije i astme, nesanicu, stres, a njezina vanjska primjena ublažit će i alergijske reakcije kože. Kako biste ublažili simptome peludne alergije - čajnu žličicu čaja od koprive i isto toliko čaja paprene metvice te pola žličice naribanog đumbira prelijte s 2,5 dl vruće vode. Nakon što mješavina odstoji pet minuta, procijedite je i popijte.

Crni kim (Nigella sativa)

Foto: Shutterstock

Ulje crnoga kima prirodni je antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih sastojaka za prevenciju alergije. Aktivni sastojci sjemenki i ulja su nigelon i timokinon. Osim što je učinkovito u prevenciji, ulje crnoga kima daje dobre rezultate kod osoba koje boluju od alergija te dugoročnom upotrebom dovodi do znatnog smanjenja simptoma. Preporuka je da osobe koje se bore s peludnom hunjavicom, s oralnom primjenom ulja crnog kima počnu i nekoliko mjeseci prije razdoblja cvatnje kako bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku.

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Foto: Shutterstock

Osim što se koristi kao začin, od majčine dušice rade se eterična ulja i čajevi koji su vrlo aromatični. Čaj majčine dušice, među ostalim, ublažava kašalj izazvan alergijom, astmom ili bronhitisom i ima umirujuće djelovanje na upaljeno grlo. Izvrstan je u kombinaciji s čajem od koprive. Inače, ovu samoniklu, sitnu biljku jakog, ali ugodnog mirisa, zovu i babja dušica, bakina dušica, bukovica, čabrac, ćubrić, divlji bosiljak, dušica, tamjanika, timijan ili vrisak, a bere se od svibnja do rujna. Ne sadrži nijedan štetan sastojak. Ima jako antiseptičko, antibakterijsko i antifungalno svojstvo pa se koristi i za izradu krema, losiona i ostalih proizvoda za njegu i zacjeljivanje kože. Može se koristiti i za inhalaciju, opuštanje i za tretiranje bolnih zglobova.

Kozlinac (Astragalus)

Foto: Shutterstock

Biljka pripada rodu mahunarki koje rastu po cijelome svijetu. Koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini već nekoliko tisuća godina za jačanje otpornosti organizma te u borbi protiv raznih bolesti. Korijen astragalusa koristi se kao lijek, najčešće u prahu ili kao tonik. Među ostalim, uzima se oralno za liječenje sezonskih alergija, prehlade, gripe, bronhitisa i infekcija sinusa, kao prevencija srčanih problema, kod dijabetesa te za jačanje imuniteta. Smanjuje štetno djelovanje stresa na zdravlje. Ipak, pri konzumiranju kozlinca treba biti oprezan jer može biti opasan u kombinaciji s nekim vrstama lijekova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije