Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugodna 'terapija'

Slušanje pop glazbe pomaže u vraćanju pamćenja?

slušanje glazbe
Thinkstock
12.12.2013.
u 08:11

Najviše 'vraćenih' uspomena odnosilo na neke osobe iz privatnih života ispitanika i bile su uglavnom pozitivne.

Slušanje pop glazbe može pomoći pacijentima s teškim ozljedama mozga povratiti uspomene, pokazalo je prvo istraživanje. Istraživači su se po prvi put odlučili napraviti jedno ovakvo istraživanje te su otkrili da je kod osoba koji su pretrpjeli neka oštećenja mozga, nakon slušanja pop glazbe, povraćen otprilike isti broj uspomena kao kod onih koji su slušali istu glazbu, ali nisu imali nikakva oštećenja, piše Daily Mail.

Najviše 'vraćenih' uspomena odnosilo na neke osobe iz privatnih života ispitanika i bile su uglavnom pozitivne. Istraživači su otkrili i da su takav utjecaj na sudionike istraživanja imale popularne pjesme, dok one manje poznate nisu davale iste rezultate.

- Rezultati ukazuju na to da je glazba učinkovit poticaj za izazivanje autobiografskih uspomena i može biti od koristi u rehabilitaciji amnezije, ali samo kod osoba koji nemaju bitniji nedostatak autobiografskog pamćenja,  izjavili su autori istraživanja Dr Baird i  Dr Samson.

>>Popodnevni san za bolje učenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije