Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A tako dostupna

Sigurno ste bar jednom pili čaj od kamilice, ali ovo niste znali

kamilica
Foto: Thinkstock
11.03.2014.
u 08:40

Šalica čaja od kamilice na dan može smanjiti rizik od raka, smatraju istraživači sa sveučilišta Ohio, jer sadrži molekule apigenin koje mogu zaustaviti širenje stanica raka

Trica, ljekovita kamilica, kamomila, maternjak, bijela rada, žabnjak, gorčak, materičnjak, matičnjak, kokotnjak, kokornjak, jarmen, raman, hermanek, bijeli žabljak, gamilica, zimski komoračić... Sve su to imena za kamilicu – "kraljicu" među čajevima.

Ova ljekovita biljka najčešći je izbor kada poželimo popiti šalicu toplog čaja, posebice u vrijeme prehlada i gripe. Njezina ljekovita svojstva poznata su od davnina, najčešće je pijemo kada imamo tegobe u želucu. No, lista ljekovitog djelovanja kamilice poprilično je dugačka.

"Svemoguća" biljka

Šalica čaja od kamilice na dan može smanjiti rizik od raka, smatraju istraživači sa sveučilišta Ohio, jer sadrži molekule apigenin koje mogu zaustaviti širenje stanica raka.

Pomaže imate li problema s nadimanjem, proljevima, osipom, katarom i drugim bolestima želuca, smetnje ili izostanak menstruacije i druge tegobe u trbuhu, patite li od nesanice, upale pasjemenika (epididimisa), povišene tjelesne temperature, bolnih rana i zubobolje. Kamilica pospješuje znojenje, ublažava bol, smiruje grčeve, dezinficira i djeluje protuupalno, posebno na sluznicama. Koristi se i za obloge i ispiranje upaljenih očiju, upale očne spojnice, kad je riječ o kožnim osipima koji izazivaju svrab i suzenje, za grgljanje ka boli zub i ispiranje rana, ali i za smirenje.

Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica. U Hrvatskoj se najčešće upotrebljava njemačka kamilica, koja korijene vuče iz Europe i sjeverozapadne Azije, piše AlternativaZaVas.com

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

(Foto: Davor Javorović/PIXSELL)

Pomaže i u mršavljenju

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide. Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove.

Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature, a antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Također pomaže imate li akne, različite iritacije, osipe i druge kožne probleme, osobito gnojne rane.

Ono što možda niste znali jest da vam kamilica može pomoći i da lakše, brže i uravnoteženo mršavite.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt pa čak i bolesno bilje pa je posadite pored biljke kojoj je potrebna "posebna njega".

>>Samonikla biljka prava je riznica zdravlja: Ublažava gripu, a pomaže i kod reume

Komentara 10

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:11 11.03.2014.

Hm, pa i Koko Bil je bio najbolji revolveraš na Divljem zapadu, jer je pio kamilicu uvijek. No meni se čini da i pelin ima ista svojstva, a i drma jače.

IV
IvaHorvath
11:16 11.03.2014.

Moja None me naucila prijateljevati s kamilicom jos u djetinjstvu. Hvala joj.

NA
navijala
16:03 11.03.2014.

Kamilica njeguje zeludac,i moguce je da smanji HCl, zelucanu kiselinu,pa se razvije Heliobacta pillori. "U razboritosti se ne moze pretjerati"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije