Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Sedam od deset muškaraca ne zna da ima prostatu!

Neznanje i sram najčešći su razlozi zbog kojih muškarci izbjegavaju pregled prostate, druge najčešće maligne bolesti
24. studenoga 2014. u 09:57 0 komentara 758 prikaza
Muškarac kod l iječnika
Foto: Thinkstock

Rak pluća, a potom rak prostate te rak želuca i debelog crijeva najčešće su zloćudne bolesti od kojih oboljevaju i, nažalost, umiru muškarci u Hrvatskoj.

Zdravlje prostate i bolesti koje se vežu uz nju, uključujući i rak, tema su studenog, mjeseca posvećenog muškom zdravlju. Incidencija raka prostate iznosi više od stotinu novootkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika, prema službenim podacima hrvatskog Registra za rak.Unutar EU taj broj je oko 150 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Znati sve o bolesti, rano je otkriti i na vrijeme započeti liječenje najvažniji su koraci u trenutku kada do bolesti već dođe.

Povećanje ne znači i bolest

Vrlo česta pojava, kada je riječ o zdravlju prostate, jest hipertrofija ili uvećanje, a javlja se u pedesetima, no ona ne znači nužno i ozbiljnu bolest, pogotovo ne malignu, što mnogi misle zbog neupućenosti.No, što učiniti da bi se ozbiljnije bolesti spriječile i koliko su hrvatski muškarci odgovorni prema svome zdravlju tema je kampanje koja je, nakon ružičastog listopada, aktualna u “brkatome” studenom.

Žene su nešto odgovornije prema svome zdravlju od muškaraca koji bi, imaju li genetsku predispoziciju, na prve preventivne preglede trebali krenuti već u dobi od 20 godina i to barem svake tri godine, a svi ostali s navršenih 50 godina trebali bi obavezno jednom godišnje učiniti urološki fizikalni pregled i PSA test.

– Muškarci u nas još uvijek nerado odlaze liječniku što zbog neupućenosti, a što zbog nelagode. To može biti kobno za njihovo zdravlje jer je rak prostate druga najčešća maligna bolest i po pojavnosti i po smrtnosti – objašnjava primarijus doc. Borislav Spajić, specijalist urolog.

– Istraživanje koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija pokazala je zastrašujuće rezultate da 7 od 10 muškaraca ne zna da ima prostatu, gdje se nalazi i čemu ona služi pa shodno tome ne trebaju ni čuditi podaci da su maligna oboljenja prostate glavni uzrok smrtnosti u muškaraca uopće.

Žuta rasa pošteđena

– Jedini kod kojih se ova bolest rjeđe javlja pripadnici su žute rase – dodaje primarijus Spajić.

Simptomi koje muškarci nipošto ne bi smjeli previdjeti jesu svi problemi s mokrenjem od učestalog, isprekidanog do bolnog ili pojave krvi u urinu.

Problemi u spolnom životu, poput bolne ejakulacije, krvavi iscjedak ili krv u ejakulatu (hematospermija) te bolovi u donjem dijelu trbuha zbog punog mjehura razlog su za neodgodiv posjet liječniku.Primijećeno je da se problemi s prostatom češće javljaju u muškaraca koji su skloniji sjedenju i slabom kretanju pa se stoga treba više kretati, rekreirati, odlaziti u saunu...

Važno je izbjegavati masti, gazirana pića i bijeli šećer te konzumirati namirnice bogate cinkom.

>>Znanstvenici otkrivaju zašto je za muškarce bolje da spavaju sa što više žena

>>Nenad Korkut: Puštanje brkova jest način da se dopre do šireg kruga ljudi

Brkovi kao upozorenje za kontrolne preglede

Globalni pokret Movember, koji je nastao u Australiji, ukrasu muškog lica dao je sasvim novo značenje.

Brkovima se, naime, upozorava na važnost očuvanja muškog zdravlja, a cilj je akcije potaknuti muškarce da obave redovite kontrole. Važnost pokreta prepoznao je i dr. med. spec. ortoped Nenad Korkut, rukovoditelj Službe za odnose s javnošću u HZZO-u, koji je za portal Ordinacija.hr otkrio što ga je potaknulo da i sam u studenome – pusti brkove.

– Mislim da se muškarci ne interesiraju dovoljno o svom zdravlju. Odmah iza raka pluća, drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca u Hrvatskoj jest rak prostate. Rizični čimbenici za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika, hormonalni utjecaji te čimbenici iz okoliša kao što toksini, kemikalije i industrijski proizvodi. Na rak prostate često se posumnja zbog povišenih vrijednosti PSA u krvi ili tvrde kvržice koja se pipa u prostati tijekom rutinskog digitorektalnog pregleda. Nakon 50. godine života incidencija raka prostate naglo raste, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70 do 74 godine – ističe dr. Korkut te naglašava kako je rak prostate za muškarce ono što je rak dojke za žene.

Cigareta, alkohol, masti....

Europski kodeks protiv raka preporučuje osam osnovnih koraka u sprečavanju malignih bolesti. Na prvom je mjestu nepušenje, vrlo važno za Hrvate – naciju pušača. Slijedi umjereno pijenje alkohola, izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu, zdrava prehrana, izbjegavanje debljine i redovne kontrole.

Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja
SITI U PLANINI
Nutricionisti savjetuju: Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.