Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muško zdravlje

Sedam od deset muškaraca ne zna da ima prostatu!

Muškarac kod l iječnika
Foto: Thinkstock
24.11.2014.
u 09:57

Neznanje i sram najčešći su razlozi zbog kojih muškarci izbjegavaju pregled prostate, druge najčešće maligne bolesti

Rak pluća, a potom rak prostate te rak želuca i debelog crijeva najčešće su zloćudne bolesti od kojih oboljevaju i, nažalost, umiru muškarci u Hrvatskoj.

Zdravlje prostate i bolesti koje se vežu uz nju, uključujući i rak, tema su studenog, mjeseca posvećenog muškom zdravlju. Incidencija raka prostate iznosi više od stotinu novootkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika, prema službenim podacima hrvatskog Registra za rak.Unutar EU taj broj je oko 150 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Znati sve o bolesti, rano je otkriti i na vrijeme započeti liječenje najvažniji su koraci u trenutku kada do bolesti već dođe.

Povećanje ne znači i bolest

Vrlo česta pojava, kada je riječ o zdravlju prostate, jest hipertrofija ili uvećanje, a javlja se u pedesetima, no ona ne znači nužno i ozbiljnu bolest, pogotovo ne malignu, što mnogi misle zbog neupućenosti.No, što učiniti da bi se ozbiljnije bolesti spriječile i koliko su hrvatski muškarci odgovorni prema svome zdravlju tema je kampanje koja je, nakon ružičastog listopada, aktualna u “brkatome” studenom.

Žene su nešto odgovornije prema svome zdravlju od muškaraca koji bi, imaju li genetsku predispoziciju, na prve preventivne preglede trebali krenuti već u dobi od 20 godina i to barem svake tri godine, a svi ostali s navršenih 50 godina trebali bi obavezno jednom godišnje učiniti urološki fizikalni pregled i PSA test.

– Muškarci u nas još uvijek nerado odlaze liječniku što zbog neupućenosti, a što zbog nelagode. To može biti kobno za njihovo zdravlje jer je rak prostate druga najčešća maligna bolest i po pojavnosti i po smrtnosti – objašnjava primarijus doc. Borislav Spajić, specijalist urolog.

– Istraživanje koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija pokazala je zastrašujuće rezultate da 7 od 10 muškaraca ne zna da ima prostatu, gdje se nalazi i čemu ona služi pa shodno tome ne trebaju ni čuditi podaci da su maligna oboljenja prostate glavni uzrok smrtnosti u muškaraca uopće.

Žuta rasa pošteđena

– Jedini kod kojih se ova bolest rjeđe javlja pripadnici su žute rase – dodaje primarijus Spajić.

Simptomi koje muškarci nipošto ne bi smjeli previdjeti jesu svi problemi s mokrenjem od učestalog, isprekidanog do bolnog ili pojave krvi u urinu.

Problemi u spolnom životu, poput bolne ejakulacije, krvavi iscjedak ili krv u ejakulatu (hematospermija) te bolovi u donjem dijelu trbuha zbog punog mjehura razlog su za neodgodiv posjet liječniku.Primijećeno je da se problemi s prostatom češće javljaju u muškaraca koji su skloniji sjedenju i slabom kretanju pa se stoga treba više kretati, rekreirati, odlaziti u saunu...

Važno je izbjegavati masti, gazirana pića i bijeli šećer te konzumirati namirnice bogate cinkom.

>>Znanstvenici otkrivaju zašto je za muškarce bolje da spavaju sa što više žena

>>Nenad Korkut: Puštanje brkova jest način da se dopre do šireg kruga ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije