Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zemlja žaba' u bivšem kinu

Samo Split ima muzej žaba s 507 izložaka

žabe split muzej
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
09.08.2016.
u 09:20

U prvobitnoj zbirci bilo je više od tisuću žaba, a spašena je polovica. Posebne su po tome što su preparirane kroz usta pa nemaju rezove

Žabe igraju tenis, sviraju, hodaju po žici, cijepaju drva... Ili sjede u sudnici, u kovačkoj radnji. Vodozemci “uhvaćeni” u neobičnim pozama – svojstvenim ljudima – svoje su mjesto pronašli u splitskom bivšem kinu Tesla.

Najveći ex-YU lunapark

Privremeni je to dom jedinstvene izložbe prepariranih žaba “Froggyland”, o kojoj je pisao i Daily Mail, a jedna je i od najposjećenijih splitskih atrakcija – prema TripAdvisoru. Stranci su oduševljeni, posebice Britanci i Amerikanci. “Umiru” od smijeha kad ih vide u učionici kako se došaptavaju. A i žaba fakir na krevetu od igala prikupi svoj dio simpatija. Njih 507 u vlasništvu je Ivana Medvešeka iz Kaštel Gomilice, ujedno i člana obitelji koja je svojedobno imala najveći lunapark u Jugoslaviji.

– Imali smo dva kamiona i 14 prikolica. Kako nismo to mogli transportirati u dva kamiona, putovali smo vlakom i svaki put kad bismo se selili nanovo tovarili na vagone. Potom bismo otputovali kamionima na lokaciju na koju dolazi vlak pa skidali s vagona i montirali ponovno – kaže Medvešek, koji je kao dječak svaka tri tjedna mijenjao školu. Majka Marija, voditeljica lunaparka, uvijek je stremila tome da posjetiteljima pokažu nešto nesvakidašnje pa su imali i morsku kornjaču i morskog psa.

– Onda je pročitala da u Zemunu postoji zbirka prepariranih žaba koja stoji u podrumu u prilično lošem stanju. Autor zbirke je poznati preparator Ferenc Mere, a nastala je između 1910. i 1920. godine – kaže Medvešek dodajući kako je izvorna kolekcija brojila tisuću žaba, no uspjeli su spasiti samo polovicu vrijedne zbirke koju odlikuje iznimno zahtjevna tehnike prepariranja – kroz usta tako da žabe na tijelu nemaju baš nikakvih rezova. To je kao slaganje broda u boci – kaže Medvešek dodajući da je “Froggyland” jedini takav muzej u svijetu.

Nisu na prodaju

Slična zbirka žaba postoji u švicarskom muzeju Estavayer le Lac, ali sa samo stotinjak izložaka. No dok stranci otkidaju na neobičnu zbirku, domaći, kaže Medvešek, ne žele ni blizu. A ni gradske vlasti ne interesira da Medvešeku ponude prostor pa on već godinama pregovara s glasovitim londonskim muzejem “Ripley’s Believe It or Not” kako bi zbirku preselio u inozemstvo.

– Oni žele kupiti, no zbirka nije na prodaju. Rekao sam im da jedino najam dolazi u obzir – kaže Medvešek dodajući kako bi radije da zbirka ostane u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar think pink
think pink
21:55 09.08.2016.

ovo prije spada u srednji vijek nego u današnje vrijeme - 500 ubijenih životinja namješteno u "smiješne" poze??? iz čiste "zafrkancije"... a zašto ne zatuku i 500 mačaka... pa ih isto namjeste u "smiješne" poze... ili recimo 500 pasa... debeli balkan je to...

Avatar Andabel
Andabel
00:40 10.08.2016.

pcete li vise te jadne zivotinje ostavit na miru,zakopati ih jer ovo je nakaradno i morbidno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije