Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

U samo šest zemalja muškarci i žene imaju jednaka prava. Hrvatska nije među njima

Zemlje s najnižim rezultatom su Katar, Iran, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.
04. ožujka 2019. u 18:18 9 komentara 1255 prikaza
Posao
Foto: Getty Images

Novo istraživanje Svjetske banke pokazalo je da samo šest zemalja na svijetu daje ženama i muškarcima jednaka prava.

Istraživanje je obuhvatilo pravna i ekonomska prava. Iako se može činiti kako je šest zemalja zaista mala brojka, ipak je veliki pomak jer prije deset godina nije bilo niti jedne zemlje koja bi se mogla pohvaliti ovakvom jednakošću.

Hod žena Druga obljetnica otpora Tisuće prosvjednica u SAD-u za zaštitu ženskih prava

U izvješću “Women, Business, and the Law 2019” navedene zemlje su Francuska, Belgija, Danska, Latvija, Luxembourg i Švedska, a podaci su se skupljali deset godina. 

"Uočen je veliki napredak na području prava jednakosti među spolovima u posljednjem desetljeću. U 131 zemlji provedeno je 274 reformi na području prava i zakonodavstva što je dovelo do veće jednakosti među spolovima.

Prosječan rezultat je bio 74.71, od 100 što znači da žene imaju tek tri četvrtine prava u odnosu na muškarce.

Zemlje s najnižim rezultatom su Katar, Iran, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Te su zemlje imale rezultat niži od 35. 

Berlin Interseksualne osobe Nisu ni žene ni muškarci: Treći spol od jučer zakonit u Njemačkoj

Faktori koji su bili uključeni u bodovanje su u kategorijama: putovanja, zapošljavanja, plaća, vjenčanja, roditeljstva, privatnog gospodarstva, vođenja poslova, mirovine.

Svrha istraživanja bilo je bolje razumijevanje položaja žena u svijetu i proučavanje zakonodavstva kao bi se utvrdile diskriminirajuće regulative u odnosu na spol.

Pokazalo se da postoje razlozi za optimizam, postoje pomaci na bolje u područjima podsaharske Afrike, ali pokazalo se i kako su spore i gotovo neprimjetne promjene napodručju Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka. 

Ako se nastavi ovako usporen napredak, prema CNN-u, žene neće dosegnuti potpunu jednakost u odnosu na muškarce u tim zemljama do 2073. godine. 

Povlastice su spektakularne Ovo je nova omiljena destinacija za Hrvate: Prosječna plaća je 38.000 kn bruto

Pogledajte i video Putnica izbačena iz aviona - Pljuvala, vikala i vrijeđala putnike

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Znači da npr. u atletici muškarac preskoči 9 metara, a žena samo 7, muškarac na 100m trći 9 sekundi, žena 11... ili kod dizanja utega "on" digne 200 kg, a "ona" 150 - jel su i na taj način obespravljene? ... prikaži još! Ili npr. muškarac dvori zidara, baca šljunak u mješalicu, nekih 10-12 kubika (15 do 18 TONA), a žena kuha gulaš, pravi salatu, reže kruh (čak ni ne natače gemišt) - jel opet obespravljena? A tek kod "demografskih radnji"? "Ona" leži na leđima i razmišlja kaj bude sutra kuhala, a "on" radi "sklekove", cvili, uzdiše...

 • vidum:

  U svim zapadnim zemljama žene su monstruozno privilegirane. Ovo je jedina istina. Sve ostalo su bolesna trabunjanja.

 • bla3108:

  koji k....kad ce ovi majmuni niskog IQ-a koji sami sebe zovu "znanstvenicima" shvatiti da se jednakost ne mjeri po ishodu nego po mogucnostima...dakle zene imaju apsolutno jednake mogucnosti u odabiru posla i nacina zivota kao i muskarci, ali ocito donose ... prikaži još! drugacije zivotne odluke od njih pa se samim time dobiva i drugaciji ishod odnosno prosjek kad se gledaju navedeni faktori...i to je sasvim ok i nema veze s diskriminacijom nego sa slobodom izbora