Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druga obljetnica otpora

Tisuće prosvjednica u SAD-u za zaštitu ženskih prava

Hod žena
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
19.01.2019.
u 19:16

Kako bi obilježili "drugu obljetnicu otpora Trumpovoj vlasti" organizatorice su pozvale na "niz" prosvjeda, premda je na parlamentarnim izborima za Kongres u studenom izabran rekordan broj žena 131

Tisuće prosvjednica sudjelovale su u "Hodu žena" u subotu u Sjedinjenim Državama protiv administracije Donalda Trumpa, ali je ovaj hod, treći po redu, bio obilježen podjelama unutar pokreta zbog optužaba za antisemitizam.

Od samog jutra, više stotina ljudi, među kojima veći broj žena, okupio se blizu Bijele kuće u Washingtonu, gdje je počeo prosvjed. Mnoge sudionice su nosile ružičaste kape, zaštitni znak pokreta.

Drugi skupovi su predviđeni diljem zemlje, pa tako i u New Yorku i Los Angelesu, dan uoči druge obljetnice preuzimanja dužnosti republikanskog predsjednika.

U 2018. u prosvjednim povorkama sudjelovalo je više od 500.000 ljudi, napose u pokretima #MeToo i Time's Up protiv spolnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Kako bi obilježili "drugu obljetnicu otpora Trumpovoj vlasti" organizatorice su pozvale na "niz" prosvjeda, premda je na parlamentarnim izborima za Kongres u studenom izabran rekordan broj žena 131.

Pokret je "počeo kao prosvjed protiv Donalda Trumpa, ali je sada više znak priznavanja problema na koje nailaze žene diljem svijeta", rekla je za France Presse Ann-Carolyn (27) koja je u Washingtonu sudjelovala na skupu potpore Planiranom roditeljstvu, organizaciji koja je najveći izvođač abortusa u SAD-u.

No ove godine jedinstvo pokreta je narušeno nakon optužbi za antisemitizam protiv nekih čelnica organizacije. Tamika Mallory, jedna od čelnica Hoda, sudjelovala je na skupu vođe pokreta "Islamska nacija" Louisa Farrakhana, poznatog po antisemitskim izjavama.

Zbog tih se podjela dio žena priključio sličnoj organizaciji "March On".

U subotu ta dva pokreta trebaju odvojeno prosvjedovati.

Komentara 10

LE
Lester
19:31 19.01.2019.

zasto nema vijest od Hodu za zivot koji se isto ovog vikenda odrzao u SAD-u? jad i bijeda vecernjeg lista.

PO
pozornik66
20:24 19.01.2019.

Najmanj skup do sada, ženske vodje su se posvadjale po rasi, odgovornosti i razno raznim glupostima

CR
crodux
20:26 19.01.2019.

kad čujem parolu ženska prava dobijem meku stolicu.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije