Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolje da ljulja

Salo na bedrima i stražnjici dobro za zdravlje, a štiti i od bolesti srca

pretilost
Arhiva VL/Reuters
12.01.2010.
u 10:09

Masno tkivo na kukovima sadrži protuupalne sastojke koji sprječavaju začepljenje arterija, tvrde znanstvenici s Oxforda. Salo oko struka ne pruža takvu zaštitu.

Masne naslage na bedrima i stražnjici dobre su za vaše zdravlje jer štite od problema sa srcem i metabolizmom, tvrde britanski stručnjaci. Salo na bokovima iz našeg tijela pokupi štetne masne kiseline, a također sadrži protuupalne sastojke koji sprječavaju začepljenje arterija, kažu.

Debela stražnjica bolja je za zdravlje od sala oko struka koje ne pruža takvu zaštitu, tvrdi oksfordski tim. Znanstvenici čak razmišljaju o tome da bi, ako je to potrebno kod nekih pacijenata, namjerno izazvali povećanje sala na bokovima, rekli su časopisu International Journal of Obesity. A u budućnosti liječnici će možda propisivati načine kako preraspodijeli salo samo na bokove i tako zaštititi pacijenta od kardiovaskularnih problema i bolesti poput dijabetesa, jer, kako tvrde, premalo sala na bokovima može voditi do ozbiljnih problema s metabolizmom.

Istraživanja pokazuju da je teže skinuti salo sa stražnjice i bokova nego ono sa struka. Iako se ono u prvi mah čini nepoželjnim, zapravo je to dobra stvar, kažu liječnici. Jer ako se salo s tih područja brzo skine, to može potaknuti upale u tijelu zato što se prilikom brzog mršavljenja otpušta puno tvari zvanih citokin. Citokin je povezan s bolestima srca i dijabetesom. Voditelj istraživanja dr. Konstantinos Manolopoulos tvrdi da bi u idealnom svijetu dobro bilo što više sala oko bokova, a da trbuh ostane ravan. Nažalost, obično se salo dobiva i na jednom i na drugom mjestu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije