Naslovnica Lifestyle Putovanja

Rumba - nastala među crnim robovima i postala nacionalni kubanski simbol

Uz brzi ritam i pulsiranje afričkih udaraljki i bubnjeva, Kubanci svake godine u kolovozu na ulicama Havane slave svoj ples zavođenja
30. kolovoza 2018. u 10:15 0 komentara 97 prikaza
Foto: Wikimedia commons

Nastala među crnim robovima na plantažama šećerne trske, rumba je postala kubanski nacionalni simbol, cijenjen kao i njezine prvoklasne cigare. Prije dvije godine ples je uvršten i na popis Svjetske baštine UNESCO-a.

slovenija Plesači su došli besplatno nastupati, a onda ih policija kaznila s 500 eura kazne

Uz brzi ritam i pulsiranje afričkih udaraljki i bubnjeva, Kubanci svake godine u kolovozu na ulicama Havane slave svoj ples zavođenja. 

Iako se rumba proširila svjetskim plesnim dvoranama, njezina esencija teče kubanskim venama. 

"Rumba je izraz životne radosti, nastala je u vrijeme ropstva na plantažama, u susjedstvu, u lukama, na željezničkim tračnicama", kaže Miguel Barnet, predsjednik kubanskog udruženja pisaca i umjetnika.

Vladimir Putin zaplesao s austrijskom ministricom vanjskih poslova Karin Kneissl Vjenčanje u vinogradu Putin se rasplesao s austrijskom ministricom Kneissl

"Gdje god da je rob radio, trebao je svoju duhovnu pjesmu, za spas i izlječenje", kaže Barnet

Muškarci, obično odjeveni u bijelo sa šeširom na glavi, a katkada i štapom u ruci, kreću se elegantno dok živopisne haljine plesačica lepršaju oko njih. Plesač prati i zavodi ženu dok oboje miču kukovima prateći brzi afrički ritam

Neupućenom promatraču to može izgledati jako seksualno, ali ne bez razloga. Plesač povremeno izvodi pokret zdjelicom poznat kao "vacunao" koji otkriva korijene rumbe u afričkim plesovima plodnosti.

Dnevnik iz Benina U nekim dijelovima zemlje nikada nisu vidjeli bijelog čovjeka pa me se boje

"Rumba je kubanska, a ja sam odana čuvarica tradicije", kaže 31-godišnja Yanaisis Ordonez, koja je diplomirala na kubanskoj umjetničkoj akademiji.  

"Osjećam da mi pripada, nosim je u krvi", nastavlja. 

Starija od Kube

U dvorištu ispred samostana Belen koji je nekoć u posjedu imao plantažu s više od 300 robova, djeca gledaju i pokušavaju imitirati plesne korake odraslih. Mnogi od njih vjerojatno nesvjesni afričkih utjecaja i korijena rumbe.  

"Rumba je rođena prije Kube. Starija je i pridonijela je razvoju koncepta kubanske nacije. Fundametalan je dio kubanskog identiteta", kaže Barnet.

Roisin Murphy održala je koncert na tvrđavi sv. Mihovila Festival Changer Róisín Murphy rasplesala Šibenčane na najljepšoj pozornici Jadrana

Rumba se na Kubi plesala posvuda. "To nije dio folklora koji ostaje zarobljen u vremenu. Prihvaća nove pristupe i to ga održava na životu", smatra glazbeni kritičar Pedro De la Hoz.

Proširila se svijetom putem salse, prestižnih plesnih dvorana, ali i kabaretskih izvedbi. 

"U toj glazbi i plesu isprepleću afričko, španjolsko i karipsko nasljeđe", dodaje De la Hoz.

"Ima afrički ritam i intonaciju, ali mnogo toga je i španjolskog. Zar nema tragova flamenka u rumbi?", napominje.

rasplesana mama Nije mu lako... Majka se opustila na tribinama i plesala kraj sina, njegova reakcija oduševila je sve

Rumbe danas ima u New Yorku, Parizu, na velikim ekranima, ali i u kubanskim kvartovima. 

"Nikada neće nestati iz kubanskih dvorišta", naglašava De la Hoz.

Danas je rumba, iako ima "jedinstvenu aromu", postala profesionalna disciplina, kaže učitelj plesa Isaias Rojas iz Umjetničkog instituta u Havani.

"Imamo čudesne plesače rumbe iz Amerike i istočne Europe", kaže.

Pomirenje Etiopije i Eritreje Etiopija i Eritreja Dvije susjedne afričke zemlje koje su još nedavno ratovale postigle mir za primjer svijetu

No njezino srce i duša zauvijek će ostati na Karibima

"Rumba je ovdje svakodnevica. Ljudi kada idu u mesnicu, u bilo kakvu prodavaonicu, kada hodaju, njihova tijela odaju rumbu", zaključuje Rojas.

>> Veliki trijumf Borisa Eifmana i ruskih plesača

1 / 6
Eifman balet
Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.