Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalmacija - Split

Recept za zdravlje: sunce, more, bilje, mediteranska prehrana...

Ivo Cagalj/PIXSELL
01.08.2019.
u 15:21

Okusi Dalmacije mediteranska je prehrana uvrštena na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine

Antistres tretman u ovoj bi regiji bio zajamčen da nema ničeg drugog osim sunca, mora,mediteranske kuhinje i ljekovitog bilja. A ima. Wellness-centri u Splitu i okolici, saloni za uljepšavanje, staze za pješačenje, trčanje, bicikliranje, jahanje, rafting na Cetini... jednostavno vabe na opuštanje i uživanje. 

Otkrili su te čari Dalmacije turisti  već poodavno, a sve više otkrivaju i Splitsko-dalmatinsku županiju kao mjesto u kojem se spajaju turizam i zdravstvo pa je sve više onih, prije svega iz inozemstva, koji ovamo dolaze i zbog medicinskih usluga, ponajprije dentalnih i usluga estetske kirurgije. 

Od jeseni stranci će imati i razlog više, a to je presađivanje kose u Poliklinici Nova. Otvaraju se ovdje hoteli specijalizirani baš za zdravstveni turizam, poput Marvie Hotel& Healtha u Splitu. U najljepšem dijelu Makarske na šljunčanoj plaži dugoj više od dva kilometra u parku s mediteranskom vegetacijom smjestila se Biokovka koja se lječilišnim turizmom bavi još od sada davne
1961. godine. 

A položaj, blaga klima i okoliš prirodni su čimbenici koji omogućavaju da se liječenje i odmor ovdje provode tijekom cijele godine i to pod stručnim nadzorom visokokvalificiranog osoblja. U Biokovki se zdravlje čuva i unapređuje, kvaliteta života poboljšava, a bolesti otklanjaju prirodnim ljekovitim činiteljima koji su svojstveni moru i primorju – klimom, zrakom, morskom vodom, algama, suncem...

Hvar je pak otok lavande za koju se istraživanjima dokazalo da je vrlo korisno i blago sredstvo protiv depresije te da je učinkovita kod nesanice. Vrijesak, kadulja, smilje, komorač, gospina trava, šparoge, lovor... neke su od ljekovitih samoniklih biljaka koje su iznikle na ovom području i od kojih se pripremaju pripravci za liječenje širokog spektra zdravstvenih tegoba ili se koriste u kulinarstvu, kao što to čine u Stelli Croatici gdje domaća hrana jednostavno – liječi.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije