Postoji nešto posebno u štrudlicama s makom – miris koji ispunjava kuhinju, meko tijesto koje se topi u ustima i bogat, aromatičan nadjev koji vraća u djetinjstvo. Ova tradicionalna slastica savršen je izbor kada želite nešto domaće, mirisno i ukusno. U nastavku donosimo recept za štrudlice s makom food blogerice @tanja_recepti koji ne traži puno truda, a rezultat je uvijek – čista uživancija.
Sastojci:
Za tijesto:
- 450 g bijelog pšeničnog brašna
- 2–3 žlice integralnog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 50 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 2 žumanjka
- 200 ml toplog mlijeka
Za premazivanje:
- 1 umućeni bjelanjak
Sastojci za nadjev od maka:
- 250 g mljevenog maka
- 150 g šećera
- 50 g krušnih mrvica
- 250 ml mlijeka
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 umućeni bjelanjak
Priprema: U toplom mlijeku otopite kvasac, šećer i jednu žličicu brašna. Ostavite nekoliko minuta da zapjeni. Zatim dodajte ulje, žumanjke, bijelo i integralno brašno te umijesite glatko, srednje mekano tijesto. Pokrijte i ostavite da se tijesto diže oko 30 minuta, dok ne udvostruči volumen. Za nadjev u loncu zagrijte mlijeko i šećer. Kad mlijeko zakipi, dodajte mak, krušne mrvice i vanilin šećer. Kuhajte uz stalno miješanje 1–2 minute dok se smjesa ne zgusne. Ohladite nadjev i u njega umiješajte umućeni bjelanjak. Dobro sjedinite.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik debljine oko 0,5 cm. Na prvi dio tijesta rasporedite polovicu nadjeva, zarolajte i savijaču premažite bjelanjkom. Izrežite je na manje štrudlice. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Štrudlice složite u lim obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
To nema veze sa "štrudlicama". To je nekakav mini dizani kolač ili pogačice od maka.