Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz dodatak crnog vina

RECEPT DANA Voćni superjunak u kombinaciji s pečenim piletom: Stavite ga i u umak

16.11.2023.
u 09:39

Cijeli plodovi nara mogu se čuvati mjesec dana na hladnom i suhom mjestu ili dva mjeseca u hladnjaku. Kad se ubere, više ne zrije, stoga neće postati slađi tijekom skladištenja

Dozrijeva u listopadu i studenome, ali dostupan je i do rane zime. Plodovi nara moraju biti teški, okrugli, veličine naranče. Veći plodovi znače i više soka, a kad se ubere, više ne zrije, stoga neće postati slađi tijekom skladištenja. Nazivaju ga i superjunakom među voćkama, a osim vitamina C sadrži i veću količinu folne kiseline te vitamina A i E, dok od minerala posebno mjesto zauzima kalij. Cijeli plodovi mogu se čuvati mjesec dana na hladnom i suhom mjestu ili dva mjeseca u hladnjaku. Očišćeno zrnje može se smrznuti u vrećici za zamrzavanje na godinu dana. Svježi sok treba čuvati u hladnjaku i popiti u dva do tri dana. Obično se jede sam, neki ga vole očistiti cijelog i potom zrnje jesti žlicom, a zna se dodavati u salate ili od njega raditi umake, ocat... Mi smo ga ovaj put odlučili kombinirati s pečenim piletom i od njega pripremiti umak, uz dodatak crnog vina.


Sastojci za pečenu piletinu:

1 pile od 2 kg

sol i svježe mljeveni papar

1/2 žličice mljevene ljute papričice

1/2 žličice mješavine začina

6 režnja češnjaka

2 žlice maslinovog ulja

plus 6 žlica sjemenki nara za posluživanje



Sastojci za umak:

150 ml soka nara

75 ml crnog vina

1 žlica meda

2 žlice balzamičnog octa

sol i papar

2 grančice svježeg timijana

1 žlica hladnog maslaca

 

Priprema:

Pile osušiti papirnatim ručnikom i natrljati solju, paprom i mješavinom začina. U tavi ili posudi koja može ići u pećnicu zagrijati maslinovo ulje i popržiti piletinu i cijele režnjeve češnjaka sa svih strana do zlatnosmeđe boje. Češnjak izvaditi i ostaviti za poslije, a pile prekriti aluminijskom folijom i premjestiti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Peći pola sata uz često zalijevanje vlastitim sokovima. Maknuti foliju i peći još 15 minuta dok pile ne dobije lijepu hrskavu kožicu. Posuti sjemenkama nara i poslužiti s pečenim češnjakom, može i uz pečene krumpire, ako želimo, njih se stavlja u pećnicu također u isto vrijeme s piletom. Za umak – pomiješati sok nara, crno vino, med i balzamični ocat i staviti na jaku vatru. Miješati dok se med ne otopi. Posoliti i popapriti i dodati timijan. Kuhati od pet do deset minuta, odnosno dok dio tekućine ne ispari i umak ne postane lagano sirupast. Umak potom procijediti i u njega umiješati maslac te poslužiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije