Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne deblja samo

Razlozi zbog kojih biste trebali jesti manje kruha

'Baguettes --- Image by © Bonhommet/photocuisine/Corbis'
'Bonhommet'
16.11.2012.
u 16:32

U nastavku pročitajte najvažnije razloge zbog kojih biste trebali izbjegavati kruh kad god možete

Prehranjujete se uglavnom sendvičima i tjesteninom, a sladite si život kolačima? Želite li se na vrijeme pobrinuti za svoje zdravlje i održati normalnu težinu, promislite nije li dodatna kriška kruha uz obrok jednostavno – suvišna.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali izostaviti kruh iz svoje prehrane, piše Allwomenstalk.com:

1. Sol. Kruhu je pretrpan solju, a pekari je stavljaju obično kako bi kruh učinili ukusnijim (sol inače pojačava okus). Međutim, dodatnim količinama soli koje putem kruha unosite u organizam podižete razinu natrija koja utječe na zadržavanje tekućine i uzrokuje visok tlak pa bi se kruha posebno trebali kloniti visokotlakaši. Ipak, kriška s vremena na vrijeme je u redu, a želite li ipak smanjiti količinu unesene soli, pokušajte s crnim kruhom koji bi trebao biti manje slan ili ispecite vlastiti u pećnici.

2. Nutrijenti. U bijelom industrijskom kruhu ih nema i to bi trebao biti jedan od najvažnijih razloga za izbjegavanje u širokom luku. On ne sadrži vlakna ni ostale minerale koje sadrže žitarice (odnosno opne žitarica). Zato potražite kruh od cjelovitih žitarica, po mogućnosti sa sjemenkama.

3. Glad. Pojedete li preveliku količinu kruha, vaš će organizam podsvjesno žudjeti za još hranjivih tvari kojih u kruhu kronično nedostaje. Unijet ćete veliku količinu ugljikohidrata, a organizam nećete zadovoljiti svim tvarima koje su mu potrebne za normalno funkcioniranje. Zato se odlučite na kruh sa žitaricama, no pripazite da i  tog kruha ne pojedete u prevelikoj količini jer dodatne kalorije vode debljanju.

4. Debljanje. Unos (prevelike količine) ugljikohidrata povezan je s njihovom pohranom u masnom tkivu ako se oni na adekvatan način ne zbrinu (ne potroše). Tijelu je potrebna određena doza ugljikohidrata, no njihovo pretjerano unošenje loše je za organizam. Isto tako velika količina ugljikohidrata nepovoljno djeluje na inzulin, stoga je važno pripaziti na količinu koju jedete. Najbolje je kruh jesti kao zaseban obrok i ne kombinirati ga s drugim ugljikohidratima.

5. Zdravstveni rizici. Osjetljivost na gluten prvo je što nam pada na pamet kada se radi o najobičnijem bijelom pšeničnom kruhu. Primijetite li da vam organizam loše reagira kad jedete kruh, možda imate problema s tolerancijom na gluten. No tu su i ostali rizici, od šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka pa do srčanih bolesti, a svega toga nećete biti pošteđeni ni jedete li (po)veće količine kruha od cjelovitih žitarica.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije