Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog testosterona

Razlog za svađu? Muškarci i žene različito vide boje

'30.07.2010. pod zidom, Zagreb - U tmuran i sivi kisni dan boje i uzorci kisobrana unose bar malo boje. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/PIXSELL
04.09.2012.
u 14:33

Ne postoji žena koja se ponekad nije slagala s izborom odjeće svog muškarca. Sada je potvrđeno i zašto...

Baš kao što i životinje različito vide boje, razlika postoji i među ljudima. Istraživanje je pokazalo da spolovi vide boje drugačije jer postoji drukčiji način obrade svjetlosnih informacija u muškom i ženskom mozgu.

Ako i žene i muškarci gledaju narančastu boju, muškarci će je vidjeti kao više kao crvenu, a gledaju li u travu, ona je pak ženama zelenija, a muškarcima žućkastija. Istraživanje sveučilišta u New Yorku pokazalo je i da muškarci imaju problema s razlikovanjem nijansi žute, zelene i plave.

– Struktura oka ne može objasniti razlike zašto se boje vide različito. Pretpostavljamo da muški hormon testosteron igra veliku ulogu u obradi boja u mozgu pa nije ni čudo da je daltonizam, odnosno poremećaj prepoznavanja boja češći kod muškaraca – kaže voditelj istraživanja Israel Abramov, a prenosi Daily Mail.

Neka prijašnja istraživanja pokazala su da žene imaju bolji sluh i više akutnih osjetila okusa i mirisa. Međutim, muškarci su posebno dobri u zapažanju detalja na slikama u pokretu – vjeruje se da je to genetsko naslijeđe muških predaka lovaca.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije