Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
psihički poremećaji

Razdražljivi ste kada nemate pristup internetu? Prepoznajte znakove ovisnosti

Mobiteli
Foto: Thinkstock
1/8
02.03.2018.
u 09:47

Moderno doba u kojem živimo nemoguće je zamisliti bez pristupa internetu, a mnogi upravo na cyber-prostoru provode sve više vremena.

Gotovo nam je i nezamislivo provesti nekoliko dana bez pristupa internetu. Jeste li se katkada nakon izlaska iz kuće vraćali po zaboravljeni mobitel? Ili razmišljali kako na odmor ne biste nikada otišli bez svog pametnog telefona? 

Pristup internetu i razvoj moderne tehnologije koja nam je na pametnim telefonima i gadgetima omogućila pristup raznim informacijama, zabavi, društvenim mrežama i sl., potaknuo je stručnjake na upozorenja o mogućnosti stvaranja ovisnosti o internetu i razvijanja psihičkih poremećaja.

Moderno doba u kojem živimo nemoguće je i zamisliti bez pristupa internetu, a mnogi upravo na cyber-prostoru provode sve više vremena.

Foto: pixabay
Foto: Thinkstock

Kada nastaje problem?

Vrijeme provedeno na internetu danas se mjeri u satima, no kada se počne gubiti kontrola nad vremenom provedenim na internetu, vrijeme je za prvi alarm. Da je riječ o problemu ovisnosti, može ukazivati i osjećaj tjeskobe koji se javlja kada ne boravite na internetu.

Žene češće vrijeme provode na društvenim mrežama, a muškarci najčešće igraju igrice, traže pornografske sadržaje. Sve češće i djeca vrijeme provode gledajući u ekran pametnog telefona umjesto socijalizacije s vršnjacima i igranja na otvorenom ili kreativnog stvaranja. Upravo želja za osamom i preferiranje "zabave" na internetskim platformama umjesto druženja u stvarnom svijetu, može ukazivati na problem, posebice ako osoba teško kontrolira vrijeme provedeno na internetu. 

Osim problema socijalnog funkcioniranja, zbog nepravilnog položaja tijela, spuštene glave prema dolje i pretežito sjedilačkog načina života, mogu se osim psihičkih, javiti i fizičke tegobe, problemi s kralježnicom, sindrom karpalnog kanala, problemi s očima, naginjanje prehrani brzom hranom koja za sobom vuče druge negativne zdravstvene posljedice. 

Ako vas drugi upozoravaju da previše vremena provodite na internetu, da se teško kontrolirate i odvajate od omiljenog ekrana, ako izbjegavate društvo i socijalizaciju te primijetite neke od navedenih zdravstvenih problema, javite se svom liječniku kako biste pronašli rješenje problema. 

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
10:25 02.03.2018.

razdrazljivi ili maloumni????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije