Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Neurolog upozorava: Jaka glavobolja može biti simptom moždanog udara

Foto: screenshot/youtube
1/4
27.02.2018.
u 09:36

Ako vas često muče glavobolje ili migrene, pomoći si možete masažama, pravilnom prehranom, tjelovježbom i akupunkturom koja se pokazala odličnim rješenjem, osobito za tenzijske glavobolje. Što bismo trebali znati o glavobolji, rekla nam je u studiju Večernjeg TV-a neurologinja Sandra Morović.

Glavobolja je jedna od najčešćih tegoba modernoga doba koja pogađa sve generacije pa je važno odrediti koju vrstu glavobolje imate i kako je liječiti.

Glavobolje jesu neugodna pojava koja nas može omesti u izvršavanju dnevnih zadatka, ali često je riječ o trenutačnim nevažnim tegobama. Najneugodnija vrsta glavobolje svakako je migrena.

Ako vas često muče glavobolje ili migrene, pomoći si možete masažama, pravilnom prehranom, tjelovježbom i akupunkturom koja se pokazala odličnim rješenjem, osobito za tenzijske glavobolje. Liječnici savjetuju i vođenje dnevnika glavobolja kako biste sami znali prepoznati što ih prouzročuje pa ih prevenirati.

Glavobolja koja se javlja iznenada i iznimno je jaka, može biti simptom moždanog udara pa je potrebno odmah kontaktirati liječnika kako bi se spriječile moguće komplikacije.

Što bismo trebali znati o glavobolji, rekla nam je u studiju Večernjeg TV-a neurologinja Sandra Morović. 


Simptomi moždanog udara

Kako je u Hrvatskoj moždani udar na drugom mjestu po smrtnosti, edukacija i rano prepoznavanje simptoma te rizičnih čimbenika mogu spasiti mnoge živote jer postoje uspješne metode liječenja koje mogu spriječiti kobne posljedice.
Zbog poremećaja cirkulacije u mozgu dolazi do moždanog udara. Mnogo je češći onaj ishemijski koji čini čak 85 posto udara, ostalih 15 posto su hemoragijski moždani udari kod kojih se javlja iznimno jaka glavobolja .
Od simptoma se najčešće spominje jednostrana slabost ekstremiteta, smetnje u govoru, poremećaj ravnoteže i jaka glavobolja.
Česti simptomi još su i poremećaji svijesti, vrtoglavica, mučnina, smetnje osjeta i poremećaji vida i sluha.

Kako prevenirati moždani udar?

Iako smo svi u rizičnoj skupini, osobe koje su pretile, imaju dijabetes, visok krvni tlak trebale bi redovito kontrolirati svoje stanje.
Tjelovježba, kao i zdrava prehrana, dokazano utječu na zdravlje mozga stoga ih je važno uključiti u svakodnevni život. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije