Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Radite od kuće? Evo što je na vašem stolu vjerojatno puno prljavije - od zahodske školjke

Shuttershock
07.06.2021.
u 07:00

Kompjuterski miš i tipkovnicu bismo trebali dezinficirati jednom tjedno, najbolje sa 70 postotnim (etilnim) alkoholom na mekanoj krpici od mikrofibre

Da bi ispitali jesu li nam se navike čišćenja promijenile uslijed pandemije i što bismo eventualno trebali bolje čistiti, tvrtka Cinch Home Services napravila je nedavno istraživanje s 900 sudionika koji trenutno rade od kuće.

Iz njihovih su kućnih ureda i radnih stolova prikupili mikrobiološke uzorke i poslali ih u laboratorij na testiranje, a rezultati su pokazali da daleko najviše mikroorganizama po centimetru kvadratnom (CFU) imaju kompjuterski miš i tipkovnica - čak četiri milijuna na deset kvadratnih centimetara, što je 3.448 puta više nego što ima prosječna ručka za puštanje vode na WC školjci...

Srećom, kompjuterski se miš i tipkovnica prilično lako čiste, a stručnjakinja za takozvano 'zeleno', ekološki prihvatljivo čišćenje Becky Rapinchuk podsjetila je za Mind Body Green koji je najbrži i najučinkovitiji način:

Viksi, vinkovački pogon radi kore za savijače “po starinski”, a u njima uživa cijela Hrvatska

1/3

- Isključite iz struje miš i tipkovnicu ili cijelo računalo.

- Ako ih želite samo na brzinu prebrisati, za oboje koristite vlažnu spužvicu, pazite da voda s nje ne kapa.

- Za dezinfekciju na mekanu krpicu od mikrofibre izlijte malo 70 postotnog alkohola, prebrišite i ostavite da se osuše.

- Za teško dostupna mjesta miša i/ili tipkovnice možete s alkoholom namočiti štapić za uši, pa ih s njim prebrisati.

Rapinchuk napominje i da sada, kad mnogi još rade od kuće, treba posebno paziti na redovito čišćenje doma i radnog prostora, a na mnogim se radnim površinama, kaže, osim sredstva za čišćenje, može koristiti i medicinski ili etilni alkohol koji je jednako učinkovit - i također će ukloniti sve bakterije.

Jeste li organizirani, nezadovoljni, impulzivni? Način na koji koristite mobitel, govori mnogo o vašoj osobnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije