Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Prvi kamp za pretilu djecu u Selcu, a educirat će se i roditelji

Mediteranski jelovnik, zdravstveni pregledi i fizička aktivnost osnova su 10-dnevnog programa za djecu od 10 do 16 godina
10. kolovoza 2018. u 22:00 15 komentara 5466 prikaza
Foto: GettyImages

Deset dana uz puni pansion i u pratnji jednog roditelja djeca sa viškom kilograma, uz kontrolu liječnika specijalista i cijelog tima stručnjaka, učit će se promjenama i usvajanju zdravih životnih navika s ciljem mršavljenja.

pretilost kongres o debljini Zabrinjavajući podaci: U Hrvatskoj je svako treće dijete prekomjerne težine

Sukus je to prvog kampa za pretilu djecu u nas koji će uskoro zaživjeti u Selcu, a namijenjen je uzrastu od 10 do 16 godina.

Selekcija kandidata

Svaki dan kampa na rasporedu su tjelesne aktivnosti i edukativne radionice, kako za djecu tako i za roditelja u pratnji, a na meniju je mediteranska prehrana. Cilj je kampa nešto novo i drukčije u kreiranju novih navika i zdravog načina života, opisat će mr.sc. Iva Brozičević Dragičević, prof. psihologije koja stoji iza kampa mršavljenja Junior, kako se službeno zove. Po njezinim riječima, ideja za kamp nije joj pala s neba, nego ju je potaknula činjenica da je problem vrlo aktualan i stanje alarmantno jer je svako treće dijete danas pretilo ili ima rizik od razvoja debljine.

pretilost Višak kilograma Nismo debeli zbog šećera i masti, nego zbog količine

- Današnji stil života mijenja navike djece. Cilj programa je vratiti fokus djeteta i posebno - roditelja na dugoročno razvijanje zdravih životnih navika. Imamo veliki broj različitih upita, svakome se nastojimo prilagoditi i pomoći. Upravo zato je ova pilot-godina ključna i dragocjena- želimo ovim programom pomoći što većem broju ljudi da zajedno sa svojom djecom dugoročno promijene svoje životne navike u zdrave – kazuje prof. Brozičević Dragičević, dodajući da za ulazak u program svaki sudionik mora biti kvalificiran.

To znači da će nakon ispunjavanja određenih upitnika odlučiti tko je kandidat za Junior kamp mršavljenja, a cijela ova priča u Poliklinici Terma Selce započinje 19. kolovoza s tri edukativne radionice na koje mogu doći svi zainteresirani odnosno roditelji djece s problemom viška kilograma.

pretilo dijete Projekt o pretilosti Hrvatska djeca su na 5. mjestu po debljini u Europi, a naši dječaci su najdeblji u regiji

- Tom prilikom ćemo savjetima usmjeriti potencijalne korisnike programa. Ova prva godina bit će više usmjerena na pružanje relevantnih informacija o poteškoćama koje donosi pretilost. Budući da je stjecanje zdravih životnih navika dugotrajniji proces, sve ćemo raditi pažljivo i s mjerom. Također, za ovu vrstu programa treba unaprijed planirati vrijeme, a sve ovisi i o mentalnom prihvaćanju ideje o promjeni. Taj dio nije lagan. Govorim iz 20 godina iskustva – navodi Brozičević Dragičević.

Cijena je individualna

Ovogodišnje inicijalno izdanje tako kreće edukacijom i predstavljanjem kampa za mršavljenje, a nakon selekcije će krenuti i sam program. Na pitanje o cijeni, psihologinja nam odgovara kako je individualna i formirat će se prema potrebama svakog polaznika kampa nakon prvih pregleda i provjera. Pogledom na sam program dječjeg kampa za mršavljenje otkrivamo da će biti uključeni različiti specijalisti: fizijatri, psiholozi, nutricionisti, kardiolozi, pedijatri itd. Edukacija će se provoditi putem radionica pa će primjerice roditelji i djeca učiti o važnosti zdrave prehrane, kako napraviti zdrav desert, dobit će konkretne recepte, preporuke nutricionista.

debelo dijete Tjelesna masa Trend se preokrenuo: zašto su siromašna djeca deblja od bogate

U programu su predviđeni i izleti, pješačke ture, razgibavanje na plaži itd. Svaki će polaznik jedanput mjesečno dolaziti na kontrolu u Polikliniku po završetku kampa, a organiziran je i nastavak programa izvan samog kampa u različitim centrima u drugim gradovima, objasnili su u Termama.

>> Kako si pomoći ako imate alergiju na ambroziju

[video: 26152 / ]

Ekrani, sjedenje i loša prehrana prijetnja su zdravlju djece

Osam posto djevojčica u Hrvatskoj ima višak kilograma, statistika je iz europskog projekta o debljini pod nazivom STOP

Sjedilački način života i djecu košta zdravlja, upozorila je ovih dana American Heart Association. Djeca uz ekrane dnevno provode prosječno tri sata. Izostanak fizičke aktivnosti a slijedom toga i debljina okidač je brojnih nezaraznih bolesti, upozorili su stručnjaci iz navedene udruge.

Mediteranskoj prehrani, koja je navedena i kao glavni jelovnik kampa za mršavljenje u Selcu, pripisuju se povoljni učinci na zdravlje, o čemu je svjedoče brojna istraživanja. Povrće, grahorice, riba, maslinovo ulje, žitarice - ključne su namirnice ovog načina prehrane.

Prevencija debljine u djece ključna je jer stručnjaci ističu da su istraživanja dokazala kako debljina u djetinjstvu znači i debljinu u odrasloj dobi.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Cafa:

    Ma daj molim te. Ovdje u Hrvatskoj nemaš gdje odvesti problematičnog psa u dobru školu, a kamoli problematično dijete. Sve su to amateri koji pričaju iz guzice. Kvalitete nigdje. Ja svoje dijete ne bih davao nekome na režim prehrane kojim ... prikaži još! će mu upropastiti zdravlje jer su nešto čitali na blogu.

  • CroViktoria:

    Novac iz fondova. Bolje bi bilo da ste djeci dali stipendije za sport. Ima jako talentirane djece koja nemogu plaćati treninge. Nije bitno kakav si sportaš dok ne napreduje, a napredujemo radom. Redovito pravilno treniranje bi bilo puno korisnije, a ... prikaži još!a i inspekcije u sportu jer bi se tako moglo pozitivno utjecati na kvalitetu života.

  • Deleted user:

    Viđam čitave obitelji koje su duplo teže nego je normalno. Dajte barem čuvajte djecu a vi se debljajte. Za stolom sa žderačima djeca ne bi smjela jesti jer stječu loše navike i šire želudac. Ukinite deserte koji su nepotrebni a ... prikaži još! posebno vikendom ka se ništa ne radi. Obilan doručak samo povećava glad do ručka i nije za svakog. Obitelj na vaganje svako jutro i zapisivati težinu. Paziti jedni na druge. Dizati se od stola prije sitosti. Bolje baciti hranu nego pojesti ako se debljaš. Planinarenje, šetnje, sportske aktivnosti. Ne pravite djeci doživotne probleme.