Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjelesna masa

Trend se preokrenuo: zašto su siromašna djeca deblja od bogate

debelo dijete
Foto: Thinkstock
21.03.2018.
u 09:08

lavni autor istraživanja dr. David Bann kao krivca ističe promjene u prehrani i razini tjelesne aktivnosti nakon poslijeratnih godina

Nekad su siromašna djeca zbog pothranjenosti bila jako mršava, do su njihovi bogati vršnjaci koji su odrastali u izobilju bili deblji. U međuvremenu se trend, čini se, obrnuo.

Među uzrocima su sjedilački način života i jeftina loša hrana koja deblja, takozvani junk food, a kojoj se često okreću obitelji lošijeg imovinskog stanja. S druge strane, bogatije obitelji mogu si priuštiti zdravije obroke, zbog kojih su dobro uhranjeni, ali i u mnogo boljoj formi.

Istraživanje londonskog Sveučilišta pratilo je više od 56.000 djece rođene u Engleskoj, Škotskoj i Walesu 1946., 1958., 1970. i 2001. godine kako bi se utvrdilo koliko se visina i masa djece i tinejdžera promijenila od godina nakon Drugog svjetskog rata do 2016., prenosi Daily Mail. Socioekonomski status sudionika bio je određen zanimanjem oca.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

debelo dijete
1/11

Znanstvenici su utvrdili da su siromašnija djeca nekad bila niža te da se razlika smanjila zahvaljujući većoj dostupnosti i pristupačnosti hrane. Međutim, manje zdravi životni stilovi uzrokovali su povećanje njihovog indeksa tjelesne mase (BMI). Nakon Drugog svjetskog rata siromašnija 11-godišnja djeca bila su u prosjeku 2 kg lakša od bogatijih vršnjaka, dok su u novije doba teža 2,1 kg. S druge strane, razlika u visini i dalje postoji, iako se smanjila - za sedmogodišnjake rođene 1946. bila je 3,9 cm, a one rođene 2001. 1,2 cm.

Glavni autor istraživanja dr. David Bann kao krivca ističe promjene u prehrani i razini tjelesne aktivnosti nakon poslijeratnih godina.

- Bez učinkovitih intervencija, izgledno je da će se dječje nejednakosti u BMI-ju dalje proširiti tijekom odrasle dobi, što će dovesti do desetljeća štetnih zdravstvenih i ekonomskih posljedica - rekao Bann.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije