Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni savjetnik

Probavne tegobe u ljetnim mjesecima mogu biti i simptom već postojećih bolesti

nadutost
Foto: Thinkstock
14.07.2014.
u 09:06

Ljetne viroze u prosjeku traju 3-4 dana. Akutni proljev neugodna je pojava, ali obično prestaje u roku od nekoliko dana

P: Svake godine cijela moja obitelj na moru dobije proljev, zašto se to događa?

Silvana, Bjelovar

O: Ljeti je zbog visokih temperatura veća mogućnost kontaminacije hrane i oboljenja od neke crijevne viroze koja se manifestira proljevom, temperaturom i iscrpljenošću. Kako bi smanjili mogućnost oboljenja važno je redovito pranje ruku, voća i povrća te termička obrada hrane. Ako patimo od proljeva, potrebno je regulirati crijevnu mikrofloru upotrebom probiotika, ali i nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite. Crijevne infekcije najčešće su uzrokovane virusima iz skupina rota i adenovirusa, a u kasnijem ljetnom razdoblju susrećemo i infekcije uzrokovane enterovirusima.

Osim ovih virusnih skupina, i bakterije mogu biti uzročnici infekcija probavnog sustava karakterističnih za ljetno razdoblje. Riječ je o bakterijama kao što su Salmonella, Shigella i Campylobacter. Crijevnu infekciju može uzrokovati i bakterija Staphylococcus pyogenes. Radi se o ozbiljnoj crijevnoj bolesti čiji se uzročnik obično nalazi u zagađenoj hrani kao što je mlijeko, jaja, sladoled, kreme, kolači, meso, nedovoljno oprano voće i povrće. Probavne tegobe u ljetnim mjesecima mogu biti i simptom već postojećih bolesti kao i bolesti karakterističnih za ljetne mjesece i češća putovanja u tom dijelu godine.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Radi se o proljevima putnika (putnička dijareja) i kinetozama (bolestima kretanja). Proljevi putnika bolesti su koje se javljaju kod ljudi na putovanjima, a osobito u zemlje u razvoju i tropske krajeve zbog specifičnog stila života i klimatskih uvjeta. Proljev se može javiti bilo kada tijekom putovanja, a glavni uzroci su konzumiranje kontaminirane hrane i vode. Taj proljev najčešće prolazi bez posljedica unutar tjedan dana.

Treba prilagoditi prehranu, pridržavati se dijete, mirovati, pa i odležati, ako treba, nekoliko dana. Dijeta se sastoji od kuhane hrane kao što su lagane juhe, kuhana riža, mrkva, čajevi, dvopek, dobro oprano voće. Ljetne viroze u prosjeku traju 3-4 dana. Akutni proljev neugodna je pojava, ali obično prestaje u roku od nekoliko dana.

Ako traje dulje od nekoliko dana, a popraćen je drugim simptomima kao što su jaki bolovi ili povišena tjelesna temperatura, potrebno je posjetiti liječnika. Osobito treba pripaziti kod djece i starijih osoba jer je povećana mogućnost dehidracije.

>>Top 10 brzih i laganih ljetnih obroka od sezonskih namirnica

Komentara 1

Avatar dr. Evil
dr. Evil
22:31 15.07.2014.

ovo kao da je pisano u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije