konzumirate li je i vi?

Pripazite na svoje zdravlje: Ova vrsta hrane povezana je sa simptomima Parkinsonove bolesti

Shutterstock
23.06.2025.
u 07:00

Parkinsonova bolest napreduje postupno, a simptomi se s vremenom mogu pogoršavati

Parkinsonova bolest neurodegenerativni je poremećaj koji utječe na središnji živčani sustav, posebno na dio mozga odgovoran za kontrolu pokreta. Ova bolest najčešće pogađa starije osobe, a njezini simptomi uključuju tremor, ukočenost mišića, usporenost pokreta i probleme s ravnotežom. Iako uzrok Parkinsonove bolesti nije u potpunosti razumljiv, znanstvenici vjeruju da kombinacija genetike i okolišnih čimbenika može igrati ulogu u njezinu razvoju.

Parkinsonova bolest napreduje postupno, a simptomi se s vremenom mogu pogoršavati, što značajno utječe na svakodnevni život oboljelih. Jedna studija pokazala je da ljudi koji jedu više ultraprerađene hrane poput žitarica za doručak, keksa i hrenovki imaju veću vjerojatnost da će pokazivati rane znakove Parkinsonove bolesti, piše Daily Express.

Stručnjaci su proučavali prehranu više od 42 tisuće ljudi i pokušali ustanoviti jesu li imali znakove prodromalne Parkinsonove bolesti, koja je najranija faza bolesti. Rani simptomi uključuju zatvor, depresivne simptome, pretjeranu pospanost tijekom dana i smanjenu sposobnost osjeta mirisa. Istraživanje je otkrilo da su ljudi koji su jeli 11 ili više porcija ultra-prerađene hrane dnevno imali 2,5 puta veću vjerojatnost da će imati tri ili više znakova rane Parkinsonove bolesti, u usporedbi s onima koji su jeli manje od tri porcije.

"Zdrava prehrana je ključna jer je povezana s nižim rizikom od neurodegenerativnih bolesti, a prehrambeni izbori koje danas donosimo mogu značajno utjecati na zdravlje našeg mozga u budućnosti.Sve je više dokaza da prehrana može utjecati na razvoj Parkinsonove bolesti. Naše istraživanje pokazuje da konzumiranje previše prerađene hrane, poput slatkih gaziranih pića i pakiranih grickalica, može ubrzati rane znakove Parkinsonove bolesti", rekao je voditelj studije, dr. Xiang Gao sa Sveučilišta Fudan u Šangaju.

Istraživači su naglasili da njihova studija nije dokazala da ultra-prerađena hrana uzrokuje povećani rizik od ranih simptoma, ali je pokazala povezanost. "Odabir konzumiranja manje prerađene hrane i više cjelovite, hranjive hrane mogao bi biti dobra strategija za održavanje zdravlja mozga. Potrebna su daljnja istraživanja da bi se potvrdio naš nalaz da konzumiranje manje prerađene hrane može usporiti najranije znakove Parkinsonove bolesti", objasnio je dr. Gao.

Istraživanje je objavljeno online u medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju. Britanski stručnjaci također su istaknuli da studija nije izravno proučavala rizik od dijagnoze Parkinsonove bolesti, već samo neke od ranih simptoma povezanih s njom. Profesor Jules Griffin, direktor Instituta Rowett na Sveučilištu u Aberdeenu, rekao je da nije jasno je li stvarno ultraprerađena hrana krivac ili loša prehrana općenito.

1/10

Mnoga ultra-prerađena hrana također je bogata zasićenim mastima, šećerom i soli, a sve se to povezuje s povećanim rizikom od demencije. "Studija doprinosi sve većem broju dokaza da prehrana ima važnu ulogu u zdravlju mozga i složenim bolestima mozga poput Parkinsonove bolesti, baš kao što dajemo savjete za zdravu prehranu za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti, trebali bismo činiti isto za zdrav i funkcionalan um", objasnio je Griffin.

"Istraživanje prehrane ključno je jer postoji sve više dokaza da kod nekih osoba Parkinsonova bolest može nastati zbog promjena u crijevima. Tekuća istraživanja istražuju promjene u crijevnom mikrobiomu kod Parkinsonove bolesti i istražuju potencijalne intervencije za rješavanje tih promjena, kao i prehranu i dodatke prehrani koji pomažu u upravljanju simptomima", zaključila je dr. Katherine Fletcher, voditeljica istraživanja u Parkinson's UK.

Komentara 1

PO
poluprovokator
07:18 23.06.2025.

Tko uopće jede 11 porcija ičega dnevno??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije